Dubai'deki şimşeklerin sırrı ortaya çıktı

Dubai'deki şimşeklerin sırrı ortaya çıktı

Birleşik Arap Emirlikleri'nde etkili olan yoğun yağışlar, Dubai'yi sular altında bırakmıştı, bu olağandışı doğa olayı, şehirde ender görülen bir felaketi beraberinde getirmişti. Yağışın ardındaki gizemli nedenler üzerine araştırmalar yapılırken, şimşeklerin sırrı ortaya çıktı.

Bir damla yağmurun bile nadiren görüldüğü Dubai, bu kez sağanak yağışın altında kaldı. 1949'dan beri yaşanmamış bir afetin şehri vurması, tohumlama sistemini de gündeme getirdi. 2000'li yılların başından beri kullanılan tohumlama sistemi, hava durumunu değiştirme amacı taşıyor ve yağışları artırmak veya istenmeyen hava koşullarını engellemek için uygulanıyor.

6623605dc6e5a256-w1200xh800.webp

Yağışın ardından gözlemlenen şimşeklerin nasıl oluştuğu da merak konusuydu. Elektroşok yöntemi, su damlacıklarının çarpışmasıyla birleşerek yağmur oluşturuyor. Dubai'deki yapay yağmur uygulamasında, bulutlara özel ekipmanlarla veya drone'lar aracılığıyla kimyasal maddeler püskürtülerek yağmur oluşturuluyor. Bu kimyasallar, bulut içindeki su damlacıklarını bir araya getirerek yağışı tetikliyor. İkinci yöntem ise elektrik yükü verilerek bulut içinde su damlacıklarının bir araya gelmesini sağlıyor.

662362cc3b51b787-w1200xh654.webp

Yıllardır kullanılan bu yöntem, Birleşik Arap Emirlikleri'nde su sıkıntısını gidermek için kullanılıyor. Son sel felaketleri sonrasında, sosyal medyada bulut tohumlama operasyonlarının aşırı hava koşullarına neden olabileceği yorumları yapılamaya başladı.

662362afb9a7d978-w1200xh774.jpg

Emrah Iriç adlı sosyal medya kullanıcısı kişisel sosyal medya hesabından “Dünyanın en kurak bölgelerinden biri olan Dubai, yüksek sıcaklıklarla mücadele ediyor. Son yağdırılan yapay yağmur, doğal yağmur ile birleşti ve durum kontrolden çıktı. Okullar tatil edilirken, hükümet tarafından halka uyarılarda da bulunuldu” diyerek bir Dubai’de yaşanan felaketin anlarını paylaştı.

u7u.jpg

Dubai’nin uzun bir süre yapay yağmur ürettiğini söylen sosyal medya kullanıcısı bu yapay yağmurların nasıl oluşturulduğundan bahsediyor. Ve bu yapay yağmurlar için milyarlarca para harcandığını da söylüyor.

yy.jpg

Gökyüzünde çok sayıda dronu düşünün bunların bulutlara yüklü bir miktarda elektrik veriyor. Bunun sonucunda da yağmur yağıyor.

uu-001.jpg