Dünya ses hızından 77 kat daha hızlı dönüyor: Peki niye insanlar hissetmiyor?

Dünya ses hızından 77 kat daha hızlı dönüyor: Peki niye insanlar hissetmiyor?

Dünya, güneşin etrafında saatte 67 bin mil hızla dönerken, her 24 saatte bir tam bir dönüş yapar. Ancak, bu hızlı dönüşü neden hissetmiyoruz?

Şili'deki Vera C. Rubin Gözlemevi'nden gökbilimci Stephanie Deppe, "Dünya'nın dönüşü pürüzsüz olduğu için hissedemeyiz. Mutlak hareket diye bir şey yoktur; önemli olan göreceli harekettir" diyor. Newton ve Galileo gibi bilim insanları bu konuya dikkat çekmiş ve göreceli hareketin esas olduğunu vurgulamıştır.

pexels-pixabay-76969.jpg

Örneğin, bir arabada sabit bir hızda seyahat ettiğinizde içindeki yolculardan hareket hissedilmez. Hava molekülleriyle çarpışan bir arabanın camını açtığınızda dışarıya doğru bir çekilme hissedersiniz, ancak cam kapalıyken içerideki hava sizinle birlikte hareket ettiği için bu çekilme hissedilmez.

Aynı prensip, Dünya'nın dönüşü için de geçerlidir. Atmosferimiz, gezegenle birlikte aynı hızda hareket ettiği için bizim gözümüze göre sabit durur. Yani, Dünya'nın dönüşünü hissetmemiz için bir referans noktası olmaz.

earth-1617121-1280.jpg

Diğer bir faktör ise yerçekimidir. Yerçekimi kuvveti, bizi Dünya'ya çektiği için hissedilen bir kuvvet olarak öne çıkar. Deppe, "Bizi Dünya'da tutan yerçekimi kuvveti, bizi dışarıya doğru uçuracak kuvvetten çok daha güçlüdür" diyor. Yerçekimi ivmesi, dönme hızının etkilerini bastırdığı için Dünya'nın dönüşünü hissetmemiz zordur.

İlgili Haberler