Norduz koyununun özellikleri arasında dayanıklılık, uzun yaşam süresi ve adaptasyon yeteneğinin bulunduğu biliniyor. Türkiye'nin önemli gen kaynaklarından biri olarak kabul edilen ve nesli koruma altında tutulan Norduz koyununun yünü, Van Olgunlaşma Enstitüsü tarafından kumaş haline getirildi.
Van Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Neşe Evliyaoğlu, 2019 yılında kurulan enstitünün çeşitli alanlarda çalışmalara başladığını belirtti. Enstitünün kuruluşundan sonra Norduz koyunu üzerine odaklandıklarını ve bu endemik türle ilgili birçok çalışma yürüttüklerini ifade etti. Evliyaoğlu, "Norduz ve Karakaş koyununun yününün değerli olduğunu ve dünyada eşsiz olduğunu keşfettik. Üniversite ile iş birliği yaparak bu konuda çalışmalar yaptık. Gürpınar'da yaklaşık 600 bin Norduz koyununun yününü değerlendirmek için yola çıktık" dedi.
Evliyaoğlu, Van Valiliği, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, DAKA Genel Sekreterliği, Gürpınar Kaymakamlığı ve üniversitenin desteğiyle birlikte çalıştıklarını ve bu projeye verdikleri destekten bahsetti. İlk olarak yünü analize gönderdiklerini ve sonuçların olumlu olduğunu belirten Evliyaoğlu, bu yünlerin ceketlik kumaş haline getirilebileceğini öğrendiklerini söyledi. Böylece, bölgedeki kadın istihdamını artırmak, çevre kirliliğini engellemek ve yünlerin daha sağlıklı bir şekilde kullanılmasını sağlamak amacıyla bir çalışma başlattıklarını dile getirdi.
Gürpınar'da bir yün işleme tesisinin kurulacağını belirten Evliyaoğlu, "Doğadan doğala bir dönemden geçiyoruz. Bu çalışmanın çok faydalı olacağına inanıyoruz. Böylece, kentin ekonomisine ve kadınların kendi ihtiyaçlarını karşılayabilecek duruma gelmelerine katkı sağlayacak olan bu yünün kullanılabilir olması, bölgedeki çevre kirliliğini de azaltacaktır. Bu proje, Van'ın ekonomisine ciddi bir katkı sağlayacaktır. İlimiz ve bölgemiz için hayırlı olmasını diliyor, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.