Dünyanın en tehlikeli madeni: 'Şeytanın altını'

Dünyanın en tehlikeli madeni: 'Şeytanın altını'

Madenciler tarafından 'Şeytanın Altını' olarak bilinen dünyanın en tehlikeli maddesi tekrardan gündem oldu. İşte dünyanın en tehlikeli madeni şeytanın altını!

Endonezya'nın Java bölgesindeki Kawah Ijen yanardağı, geceleri yamaçlarında beliren mavi alevlerle turistlerin ilgisini çekiyor. Bu büyüleyici görüntünün arkasında ise "Şeytan'ın Altını" olarak bilinen sülfürü çıkaran madencilerin tehlikeli ve riskli çalışma koşulları yatıyor.

Sülfür, şeker, kibrit ve pil gibi ürünlerde kullanılan önemli bir doğal kaynak. Adadaki diğer işlere kıyasla daha yüksek maaş sunan kükürt madenciliği, işçiler için cazip bir seçenek olsa da, son derece tehlikeli bir iştir.

sulfur-el-desierto-mine-san-pablo-de-napa-daniel-campos-province-potosi-bolivia.jpg

Sülfür gazı, yanardağdan metal borularla dışarı atılır ve yoğunlaşarak sarı levhalar halinde katılaşır. Madenciler, bu levhaları elle parçalayarak hasır sepetlere yerleştirir ve omuzlarında kraterin yüzeyine geri taşır. Bu ağır yük taşıma işi, madencilerin ortalama yaşam süresini 50 yılın altına düşürür ve omurga yaralanmalarına yol açar.

kukurt-nerede-cikarilir-kukurt-nerede-kullanilir-15309155-6980-amp.jpg

Kraterin tabanındaki zehirli sülfür dioksit dumanları da madenciler için büyük tehlike oluşturur. Uygun koruma olmadan çalışan madenciler, bu gazı soluyarak ciğerlerine ve gözlerine zarar verir.

Java'daki sülfür madencileri, gezegendeki son madencilik topluluklarından biridir. Sülfür endüstrisinin değeri 13 milyar dolar olarak tahmin ediliyor.

İlgili Haberler