Libya'nın güneybatısındaki çöl dağlarında bulunan Uan Muhuggiag Mumyası, Afrika'daki en eski mumya olarak kabul ediliyor. Mısır mumyalarından bin yıl daha eski olan Uan Muhuggiag'ın bir bebek mumyası olduğu biliniyor.
UAN MUHUGGİAG MUMYASI NASIL KEŞFEDİLDİ?
1958 yılında arkeolog Fabrizio Mori tarafından keşfedilen Uan Muhuggiag Mumyası, keçi veya antilop derisinden yapılmış bir bohça içinde bulundu. Bir yaprak tabakasına sarılmış olan mumyanın yaklaşık 3 yaşında ölen bir çocuğa ait olduğu keşfedildi.
Çocuğun organları ölümden sonra karın ve göğüs kafesindeki kesiklerden çıkarılmış ve yerine otlar yerleştirilmiş. Ceset cenin pozisyonuna getirilmiş ve boynuna devekuşu yumurtası kabuğundan bir kolye takılmış.
Radyokarbon tarihleme yöntemi kullanılarak tarihlendirilen mumyanın 5 bin 400 ila 5 bin 600 yaşlarında olduğu tahmin ediliyor. Bu tarihin ortaya çıkması ile birlikte Uan Mhuggiag'ın Mısır mumyalarına göre bin yıl daha eski olduğu ortaya anlaşıldı.
Uan Muhuggiag Mumyası'nın bulunduğu dönemde Sahra, bugünkü kurak çöl görünümünden çok farklıydı. Bölge, otlar, ağaçlar ve göllerle kaplıydı ve bu da sığır yetiştiricilerinin geçimine yardımcı oluyordu.
MUMYALAMA UYGULAMASININ KÖKENİ
Uan Muhuggiag Mumyası'nın keşfi, Afrika'da mumyalamanın Mısır'dan önce de var olduğunu gösteriyor. Bu eski mumyalama uygulamasının diğerini etkileyip etkilemediği bilinmiyor, ancak Afrika'da mumyalamanın daha önce düşünülenden çok daha derin ve karmaşık bir geçmişi olduğunu ortaya çıkarıyor.