Jeolojik kanıtlar, derin deniz akıntılarının her 2,4 milyon yılda bir "astronomik büyük döngü" olarak bilinen bir süreçle daha güçlü veya daha zayıf hale geldiğini gösteriyor. Bu durum, okyanus tabanındaki tortu birikiminde de izler bırakıyor.
MARS DÜNYA'YI İTTİRİYOR
Araştırmacılar, Mars'ın yerçekiminin Dünya'yı Güneş'e biraz daha yaklaştırarak ısınmasına neden olduğunu öne sürüyor. Bu ısınma 2,4 milyon yıl boyunca devam ediyor ve ardından gezegenimiz tekrar soğumaya başlıyor.
DÜNYA DAHA FAZLA RADYASYONA MARUZ KALIYOR
Sydney Üniversitesi'nden jeofizik profesörü Dietmar Müller, bu rezonansın Dünya'yı Güneş'e biraz daha yaklaştırdığını ve gezegenimizin daha fazla güneş radyasyonuna maruz kalmasına neden olduğunu söylüyor.
Araştırmacılar, uydu verilerini kullanarak on milyonlarca yıl boyunca okyanus tabanındaki tortu birikimini haritaladılar. Jeolojik kayıtlarda, bu astronomik döngüler içinde tortu birikiminin durduğu boşluklar olduğunu tespit ettiler. Bu durumun Mars'ın yerçekimsel etkisinin neden olduğu daha sıcak havanın bir sonucu olarak daha güçlü okyanus akıntılarıyla bağlantılı olabileceğine inanıyorlar.
Bu bulgular, Mars'ın da Dünya'daki iklimi etkilediği fikrini destekliyor.
Ancak yazarlar, gözlemlenen ısınma etkisinin insan kaynaklı sera gazı emisyonlarının yol açtığı küresel ısınmayla bağlantılı olmadığını vurguladı.
Araştırmanın baş yazarı Adriana Dutkiewicz, daha sıcak okyanusların daha güçlü derin sirkülasyona sahip olduğunu ve Atlantik meridyonel devridaim sirkülasyonu yavaşlasa veya tamamen dursa bile okyanusun durgunlaşmasını engelleyeceğini söylüyor.