Dünya'nın yeni petrol deposu: Bütün ülkeler toprak almak istiyor!

Dünya'nın yeni petrol deposu: Bütün ülkeler toprak almak istiyor!

Dünya'nın en soğuk yeri Antartika'da 200 milyar varil petrol olduğu düşünülüyor. 53 farklı ülke kıtanın kendine ait olduğunu iddia ediyor. Peki Antartika kıtası aslında kimin?

Antarktika, dünyanın en soğuk, en kurak ve en rüzgarlı yeri. Yazın -30°C'ye, kışın ise -80°C'ye kadar düşen sıcaklıklarla, kalıcı bir nüfusa sahip olmayan bu ıssız kıta, uluslararası hukuk ve bölgesel anlaşmazlıklarla dolu bir karmaşaya dönüşmüş durumda.

iceberg-404966-1280.jpg

ANTARKTİKA'NIN SAHİBİ KİM?

Bu sorunun cevabı, kime sorduğunuza bağlı olarak değişiyor. 53 farklı ülkenin "sahibi" olduğunu savunanlar da var, "hiç kimsenin" olmadığını söyleyenler de. 1959 tarihli Antarktika Antlaşması, kıtayı barış ve bilim için bir bölge olarak tanımlarken, toprak iddiasını yasaklıyor.

mountains-482689-1280.jpg

YEDİ ÜLKENİN HAK İDDİASI BULUNUYOR

Birleşik Krallık, Arjantin, Avustralya, Şili, Fransa, Yeni Zelanda ve Norveç, Antarktika'nın bir bölümünü resmen talep ediyor. Bu iddialar, geçmişte gerginliklere yol açmış olsa da, sadece Arjantin'in iddiaları uluslararası düzeyde (ve o da sınırlı olarak) tanınıyor.

antarctica-8109879-1280.jpg

ANTARKTİKA'YA NEDEN TALEP VAR?

Petrol ve diğer kaynaklar, Antarktika'yı cazip kılıyor. 200 milyar varil petrol rezervi olduğu tahmin edilen kıtada madencilik yapmak, antlaşmadaki yasaklara rağmen, gelecekte cazip hale gelebilir.

antarctica-5163636-1280.jpg

ANTARKTİKA'DA DOĞUM

Arjantin ve Şili, Antarktika'da doğum gerçekleştirerek kıtada yerli bir nüfus yaratmaya çalıştılar. Bu girişimler, jeopolitik açıdan tartışmalı olsa da, Antarktika'ya "yüzde sıfır bebek ölüm oranı" gibi ilginç bir ün kazandırdı.

iceberg-7994536-1280.jpg

Antarktika'nın "sahibi" kim sorusu, karmaşık jeopolitik ve bilimsel bir tartışmanın merkezinde yer alıyor. Kıtanın geleceği, uluslararası işbirliği ve kaynakların sürdürülebilir kullanımı gibi faktörlere bağlı olacak.

İlgili Haberler