Ekonominin yeni yıldaki yol haritası belli oldu! Merkez Bankası başlıklar halinde açıkladı

Ekonominin yeni yıldaki yol haritası belli oldu! Merkez Bankası başlıklar halinde açıkladı

Yükselen enflasyonlara karşı yurt dışında faiz artırarak sıkılaştırma yönünde bir para politika iradesi gözlemlenirken Merkez Bankası (TCMB) fiyat ve finansal istikrar çerçevesinde genişleme politikalarına devam edeceğini ve elindeki tüm piyasa araçlarını kullanacağını bildirdi.

2022 Yılı Para ve Kur Politikası Raporu’nu kamuoyuna açıklayan TCMB, yabancı parada yükümlülük maliyetlerinin artırılacağını, swap hacimlerinin kademeli azaltılmasına karşılık diğer ülke merkez bankalarıyla swap anlaşmalarının süreceğini ve bankalardaki altın hesaplarının TL’ye geçmesi için imkânlar verileceğini belirtti.

Banka raporunda, enflasyon hedeflemesinin süreceğini, orta vadeli yüzde 5 enflasyon hedefinin korunacağını belirtirken dalgalı kur rejimi ile bir haftalık repo faizinin ana politika aracı olmaya devam edeceğini ifade etti.

ALTIN HESAPLARINA TL AVANTAJI

Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren uygulamaya göre, yurtiçi yerleşik gerçek kişilerin altın cinsinden mevduat ve katılım fonu hesaplarının Türk Lirası vadeli mevduat ve katılma hesaplarına dönüşmesi halinde altın hesaplarına destek sağlanacak.

Buna göre 28 Aralık 2021 tarihinde mevcut olan altın hesapları ile bu tarihten sonra açılacak işlenmiş ve hurda altın karşılığı altın hesapları, hesap sahibinin talep etmesi halinde dönüşüm fiyatı üzerinden Türk Lirası’na çevrilebilecek.

Bankanın bu işlem sonucunda elde ettiği altın, dönüşüm fiyatı üzerinden TCMB  tarafından satın alınacak ve karşılığı TL ilgili bankaya aktarılacak. Banka tarafından 3 ay, 6 ay veya 1 yıl vadeli Türk lirası mevduat veya katılma hesabı açılacak. Bankanın mevduat hesabına uygulayacağı faiz oranı TCMB tarafından belirlenen bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının altında olmayacak.

ROM UYGULAMASI KALKIYOR

Reeskont kredileri ile 2022 yılında daha fazla rezerv birikimi gerçekleştirme hedeflendiğini,  Rezerv Opsiyon Mekanizması’nın (ROM) kaldırılacağını, devlet kurumlarına yapılan döviz satışlarının kademeli azaltılacağını, zorunlu karşılıkların (ZK) fiyat ve finansal istikrar amaçlı destekleyici bir araç olarak kullanılacağını dile getirdi.

Bankaların TCMB’de tutmak zorunda oldukları Türk Lirası zorunlu karşılıkların belirli bir yüzdesini döviz ve standart altın cinsinden tesis edebilmelerine imkân tanıyan uygulama olan Rezerv Opsiyon Mekanizması’nın (ROM) sonlandırılacağını bildiren TCMB, yabancı para yükümlülüklerinde maliyetler artırılırken Türk Lirası mevduat gelişimini destekleyecek mekanizmaların öne alınacağını kaydetti.

ROM ile bankalara Türk Lirası likidite ihtiyaçlarını karşılamak için döviz varlıklarını belli oranlarda kullanabilme imkânı tanınıyordu. Böylece bankalar, TL zorunlu karşılıkları tesis etmede esneklik kazanıyor ve gönüllü olarak Merkez Bankası’nda döviz rezervi biriktirebiliyordu.

SWAP HACİMLERİ KÜÇÜLTÜLECEK

Enflasyon hedeflemesi rejiminin fiyat istikrarının sürdürülebilir bir zeminde oluşmasını sağlayacak şekilde uygulanacağını belirten Merkez Bankası (TCMB), halen devam eden swap işlemlerinde miktarların kademeli olarak azaltılacağını, ancak rezervlerin korunması adına diğer ülke merkez bankalarıyla 2022 yılında da swap anlaşmalarının süreceğini vurguladı.

Mevcut TL likidite yönetiminin temel bileşenleri olan Açık piyasa işlemleri (APİ) boyutunun TCMB varlıklarının yüzde 5’i olarak belirleneceğini dile getiren banka, swap işlemlerinin büyüklüğü, toplam fonlamadaki payları, imkân bazında dağılımı ve teminatlandırma yapısının 2022 yılı TL likidite yönetimi kapsamında gözden geçirileceğini belirtti.

Banka ayrıca, swap ihalelerinde her bir bankanın ihalede verebileceği teklif tutarının toplam ihale tutarının maksimum yüzde 30’u ile sınırlandırıldığını belirterek, “İhaleler için belirlenen toplam swap pozisyonunun kullanılmayan kısmının bankaların kotasyon yöntemiyle yapılan swap işlem limitlerine aktarılması sonlandırılmış ve vade yapıları ölçülü bir şekilde kısaltılmaya başlanmıştır” ifadesini kullandı.

REZERVLER GÜÇLENDİRİLECEK

Döviz rezervlerinin güçlendirileceğini belirten banka, bu kapsamda reeskont kredileri desteğinde rezervlere sağlanacak katkının 2021 yılına kıyasla daha fazla olacağını açıkladı.

Rezervlerin güçlendirilmesi kapsamında reeskont kredilerinin katkısına dikkat çeken TCMB, reeskont kredileri kanalıyla 2022 yılında 16,6 milyar doların TCMB net rezervlerine gireceğinin kesinleştiğini vurguladı. TCMB 1 Ekim 2021 tarihinde uygulamaya alınan düzenleme ile 2022 yılında rezervlere sağlanacak katkının 2021 yılına kıyasla daha fazla gerçekleşmesinin beklendiğini belirtti.

Döviz kurlarının, serbest piyasada arz ve talep dengesine göre dalgalı kur rejimiyle oluşacağını ifade eden Merkez Bankası (TCMB), para politikası araçlarının en etkin şekilde kullanılacağını da ifade etti.