Aslıhan Kamer Türel Caymaz / Günboyu
Türkiye''de yıllardır süren EYT mağduriyeti, 28 Şubat tarihinde Meclis''te kabul edilen düzenleme ile büyük ölçüde çözüme kavuşmuş olsa da, düzenlemenin belirli kesimleri içermemesi ve tasarıya sonradan eklenen maddeler nedeniyle yeni mağduriyetler ortaya çıkmış durumda.
2 Şubat''ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu''na gönderilen düzenlemeye ''kademeli prim'' eklemesi yapılmıştı. 5000 prim günü ile emekli olabileceği söylenilen yüz binlerce vatandaş, sonradan yapılan bu düzenleme ile taça atılırken, emekli maaşı için gün sayan adayların hayalleri ise yeniden birkaç yıl sonraya kaldı.
Mağduriyetin bir diğer boyutu ise, Çalışma ve Sosyal GÜvenlik Bakanı Vedat Bilgin''in "5000 gün yeterli olacak" açıklamalarına güvenerek Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) aracılığıyla borçlanma yoluna başvuran yüz binlerce vatandaşın çektiği krediler ile yaşandı. Emekli olacaklarını ve geri ödemeleri maaşları aracılığı ile tamamlayabileceğini düşünen prim mağdurları, emekli olamadıkları gibi aynı zamanda yaptıkları doğum ve askerlik borçlanması için bankalardan kullandıkları kredilerin yüklü geri ödemeleriyle de karşı karşıya kaldı.
Muhalefet kanadından ve özellikle Millet İttifakı''nda yer alan partiler tarafından destek bulan mağdurlar için iktidar kanadından bir açıklama ya da adım atılmazken, 14 Mayıs''ta yapılacak seçimler nedeniyle Türkiye Büyük Millet Meclisi''nin (TBMM) 7 Nisan itibariyle çalışmalarına son vermesi, "EYT meselesi Haziran ayına bırakıldı" şeklinde yorumlandı.
Ancak Ankara kulisleri ve üst düzey AKP''li yöneticilere dayandırılarak ortaya atılan bir iddia yeniden Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesinde kapsam değişikliği bekleyen yüz binlerce vatandaş için heyecan yarattı. Türkiye Gazetesi yazarı Cem Küçük, Cumhurbaşkanı Erdoğan''ın bir takım yeni müjdeler vereceğini iddia ederken, saydığı maddeler arasında EYT düzenlemesinde 5000 prim gününe geri dönüşün de bulunduğunu duyurdu.
Küçük, seçim anketlerini işaret ederek şu anda Erdoğan''ın galibiyeti garanti olarak görmediğine dikkat çekerken, toplumun geniş kesimlerine yönelik iyi haberler verileceğini, bu haberler arasında EYT''de prim mağduriyetinin de son bulmasının olduğunu aktardı. Ramazan Bayramı''ndan önce gerekli açıklamanın bizzat Erdoğan tarafından yapılacağını ifade eden gazeteci, EYT düzenlemesinde öngörülen yasa değişikliğinin ise seçimlerden önce gerçekleşeceğini belirtti.
Ortaya atılan iddia, kademeli prim sisteminin son verilmesini bekleyen EYT''lileri heyecanlandırırken, Meclis''in seçimlere kadar kapatılış olması "EYT seçimden önce nasıl çıkacak?" sorularına sahne oldu.
Türkiye Büyük Millet Meclisi, yasama faaliyetlerini tamamlamış olmasına karşın, Meclis''te bulunan 600 milletvekilinin çoğunluk sağlanması halinde yeniden ek mesai yapması için herhangi bir yasal engel bulunmuyor. Bir başka deyişle, AKP ve MHP''li milletvekilleri tarafından TBMM''de 301 milletvekili ile salt çoğunluğun sağlanıyor olması, bu partilerin istemeleri halinde Meclis''i yeniden çalışır vaziyete getirebilecekleri ve istedikleri yasa değişikliğini kabul edebilecekleri anlamına geliyor.
Buna karşın, halihazırda muhalefet kanadı iktidara EYT''de prim mağduriyetini çözmeleri halinde destek vereceklerini ilan etmiş durumda. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, seçim öncesinde yapılacak her türlü düzenlemeye destek vereceklerini beyan ederken, gerekmesi halinde TBMM''nin gece gündüz ek mesai yapabileceğini kabul ettiklerini ifade etti.
İktidarın sandıktan galibiyetle çıkmak için toplumdaki her kesime ulaşma hedefi, özellikle oy tercihlerini büyük ölçüde etkileyen EYT konusunda yoğunlaşmış durumda. Bu nedenle sosyal medya paylaşım sitelerinden yetkililere seslenen mağdurlar, seçimlere kadar somut bir adım atılmaz ise Cumhur İttifakı''na oy vermeyeceklerini belirtiyor.
Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesinde mevcut durumda staj ve çıraklık ile prim mağduriyetleri dikkate alınırken, bu iki konunun etkilediği vatandaş sayısının ise 500 binin üzerinde olduğu hesaplanmakta. Yalnızca emeklilik adayı olan vatandaşlar değil, yapılacak düzenlemeler ile bu kişilerin ailelerinin de oy tercihleri değişmekte olduğundan dolayı, Millet İttifakı''nın iktidar olmaları halinde prim ve staj mağduriyetini çözeceğini vaad etmesi nedeniyle Cumhur İttifakı''nın seçim öncesinde EYT meselesinde net bir hamle yapması bekleniyor.
Ancak söz konusu çalışma gelecek hafta yapılmaması halinde, 21 Nisan itibariyle başlayacak Ramazan Bayramı''nın da araya girmesi ve bayram sonrasında seçimlere yalnızca birkaç haftanın kalması muhtemel bir Meclis çalışmasını da imkansız hale getirecek. Bu nedenle kademeli prim sisteminin kaldırılması için gün sayan mağdurlar için kritik tarih gelecek hafta içerisinde gerçekleşecek. Bu tarihler arasında yeni bir kanun değişikliğinin gündeme alınmaması, en yakın tarihi Haziran ayına ertelemiş olacak.
İlgili Haberler