Bir karamuk ağacının meyvelerini toplamak yaklaşık 7-8 saat sürüyor. Toplanan meyveler yaş ya da kuru olarak satılıyor ya da vişne hoşafı, üzüm hoşafı gibi içeceklerde veya tatlılarda kullanılıyor. Karamuk, tatlı ve hafif ekşi bir lezzet profiline sahip.
Meyve ve kökleri genellikle şifa amaçlı kullanılan bu bitkinin dikenleri ve yaprakları da sağlık açısından faydalı olarak görülüyor. Doğada kendiliğinden yetişen karamuk, mayhoş ve ekşimsi tadıyla kaynatılarak tüketiliyor ve vücutta antikor üretimini teşvik ederek çeşitli sağlık sorunlarına iyi geliyor.
KARAMUK BİTKİSİNİN FAYDALARI
Soğuk algınlığına karşı etkili.
İltihapları iyileştiriyor.
Şeker hastalığına iyi geliyor.
Tansiyonu düşürüyor.
Kalp sağlığını koruyor.
Bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
Enfeksiyonları ve bakterileri yok ediyor.
Lösemi hastaları için de faydalı olduğu bilinen karamuk, alyuvarlar üzerindeki olumlu etkisi nedeniyle sıklıkla tercih ediliyor. Ayrıca, idrar yolu iltihaplarına karşı da yararlı olduğu düşünülüyor.
Verywell, hipertansiyonu olan bireylerde yapılan bir araştırmada, kan basıncını düşürücü ilaçlarla birlikte günlük olarak karamuk meyvesinin kullanıldığını belirtiliyor.
KARAMUK BİTKİSİNİN VE MEYVESİNİN KULLANIMI
Karamuk kökleri ve gövde kabukları kurutulduktan sonra çay olarak kullanılıyor. Meyveler ise taze veya kurutulmuş olarak tüketiliyor. Bu meyvelerden tatlılar, şuruplar ve hoşaflar yapılıyor. Ayrıca, yaprakları çorba ve bulgur pilavına tat vermesi amacıyla kullanılıyor.