Elektrikli araçlar ikinci elde kan kaybetmeye devam eidyor

Elektrikli araçlar ikinci elde kan kaybetmeye devam eidyor

Son yıllarda elektrikli araçların hızla yaygınlaşmasıyla birlikte, ikinci el piyasasında bu araçların hızla değer kaybettiği gözlemleniyor. ABD'de yapılan araştırmalar da son bir yılda bu değer kaybının belirgin olduğunu ortaya koyuyor. Peki sebepleri neler?

Son yıllarda hızla yaygınlaşan elektrikli araç satışları, son zamanlarda bir miktar yavaşlama yaşadı ve bu durum ikinci el elektrikli araçların değer kaybını artırdı. Özellikle ABD'de yapılan bir araştırmaya göre, 2023 ve 2024 yılları arasında satılan 1-5 yaş arası 2,2 milyon araç incelendiğinde, ikinci el elektrikli araçların değerlerinin hızla düştüğü görüldü. Mayıs 2024 itibarıyla, ikinci el elektrikli araçların fiyatları içten yanmalı araçlardan %8.5 daha düşük seviyeye geriledi.

BİR SENEDE %30 DÜŞÜŞ GERÇEKLEŞTİ

Bir senelik süreçte ise bu araçların değerlerinde %30'luk bir düşüş yaşandı; ortalama fiyatlar 41 bin dolardan 29 bin dolara kadar geriledi.

340d4121-beee-4128-9802-b8474332d304.jpg

DÜŞÜŞÜN SEBEPLERİ NELER?

Bu değer kaybının arkasındaki nedenler arasında, elektrikli araçların artan arzı ve buna karşın talebin düşük kalması başı çekiyor. Karl Brauer gibi uzmanlar, bu düşüşün devam edebileceğini ve elektrikli araçların içten yanmalı modellere göre daha hızlı değer kaybetmesindeki diğer etkenler arasında ise elektrikli araç maliyetlerinin düşmesi, batarya teknolojilerinin gelişmesiyle artan menzil ve hızlı şarj imkanları bulunuyor.

Bu durum, yeni bir elektrikli araç satın almayı düşünenler için olumsuz olabilirken, ikinci el bir elektrikli araç almayı düşünen tüketiciler için cazip bir fırsat sunabilir.