Emekli askerlere konuşma yasağı geliyor! Artık TV’lerde olmayacaklar

Emekli askerlere konuşma yasağı geliyor! Artık TV’lerde olmayacaklar

AKP tarafından Meclis'e sunulan kanun teklifine göre, TSK’den ayrılan veya emekli olan askerlerin basın ve yayın mecralarında açıklama yapması yasaklanacak.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Personel Kanunu ve ilgili diğer kanunlarda değişiklik öngören yasa teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına sunuldu. Bu teklif, harekât ve operasyonlar sırasında basın ve yayın organlarında yorum yapan emekli komutanlara yönelik yaptırımlar içeriyor.

EMEKLİ KOMUTANLARA YAPTIRIM

Teklife göre, Milli Savunma Bakanlığı (MSB) kadro ve kuruluşunda kamu görevlisi olarak çalışmış ancak bu görevleri sona ermiş olan kişilerin, bakanlıktan izin almadan, unvanlarını kullanarak açıklama yapmaları, yazı yazmaları veya beyanat vermeleri durumunda altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıya kalmaları öngörülüyor.

msb-duyurdu-pence-kilit-operasyonu-bolgesinde-bir-asker-sehit-1716440312-447-x750.webp

ASKERİ MATERYALLERİN YAYINLANMASINA YASAK

Teklifte, askeri kimlik, görev veya faaliyetlerle ilgili bilgi, belge, konum bilgisi veya bunları içeren resim, yazı, fotoğraf, ses kaydı ve video gibi görsel ve işitsel materyallerin, MSB tarafından yetki verilmedikçe kitle iletişim araçları aracılığıyla yayınlanması yasaklanıyor.

Genelkurmay Başkanı, kuvvet komutanları, general ve amiraller hakkında yürütülen işlemlerde soruşturma izni ve soruşturma ve kovuşturma yetkisi, ilgililerin son rütbeleri ve görevleri esas alınarak belirlenecek. Anayasa Mahkemesi kararına uygun olarak, gerekli durumlarda önleme araması yapılabilecek.

askermekli22.webp25 YIL HİZMET ŞARTI İLE EMEKLİLİK

1999 yılı sonrası sigortası başlayan ve 1 Şubat 2018 sonrası Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararı ile kadrosuzluk sebebiyle emekliye ayrılan personele, yaş şartı aranmaksızın, kadın ve erkeklerin 25 hizmet yılını tamamlamaları halinde emekli aylığı bağlanacak.

İlgili Haberler