Emekli maaşı alan herkesi ilgilendiriyor! Haciz işlemini böyle durdurabilirsiniz

Emekli maaşı alan herkesi ilgilendiriyor! Haciz işlemini böyle durdurabilirsiniz

SSK, Bağ-Kur ve milyonlarca emekliyi ilgilendiren haciz kararı işlemlerinde emekli hakim Feryal Atay, önemli açıklamalarda bulundu. Atay, "Sigortalıların gelir ve aylıkları haczedilemez" dedi.

EMEKLİ MAAŞI ALANLAR DİKKAT! HACİZ İŞLEMİNİ BÖYLE DURDURABİLİRSİNİZ

Yargıtay Genel Kurulu, geçtiğimiz yıl emekli maaşlarına konulan blokeye karşı karar vermiş ve bankaların, tüketici kredisi çekip ödeyemeyen emeklilerin maaşlarına bloke koyamayacağına hükmetmişti. Ancak konuyla ilgili birçok emeklinin mağduriyeti hâlâ devam ediyor.

Gazete Duvar''dan Didem Mercan''ın haberine göre, konuyla ilgili emsal teşkil eden kararın alınmasına neden olan olay, İzmir’de yaşanmıştı. Emekli Yüksel Öztürk’ün kredi kullandığı banka şubesi, ödemeler aksayınca 8 aylık emekli maaşına bloke koymuştu. Yüksel''in İzmir 2. Tüketici Mahkemesi’ne dava açması sonrası hâkim Feryal Atay, dosya üzerinden yaptığı duruşmada avukatın talebini yerinde görüp, blokeyi kaldırmıştı. Yargıtay tarafından bozulan karar sonrası Yargıtay Genel Kurulu''nda "emekli maaşlarına bloke konulamayacağına" hükmedilmişti.

"BOZMA KARARINA DİRENDİM"

Atay, "Emekli maaşına bloke konulamaz, bloke konulması yasaya ve Anayasa''ya aykırıdır’’ dedi ve ekledi:

"Emekli maaşına bloke konulamayacağına ilişkin Yargıtay Hukuk Genel Kurulu kararı, benim direnme kararım üzerine verilmiştir. Bu karar emekliler için çok önemli bir durum yaratmaktadır. 2014 yılında bir tüketicinin açmış olduğu davada, emekli maaşına konulan blokenin kaldırılmasına ve kesintilerin iadesine karar verdim. Emeklinin bankadan tüketici kredisi kullanırken ek olarak imzaladığı taahhütname üzerine maaşına bloke konulmuştu. Kararın temyizi üzerine Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, emeklinin kredi sözleşmesi imzalandığı sırada verdiği taahhüt nedeniyle hesabından kesinti yapılabileceğine karar verdi. Bozma kararına direndim. Direnme kararı üzerine Yargıtay Hukuk Genel Kurulu tarafından inceleme yapılmış, emekli maaşına bloke konulamayacağına karar verilmiştir."

"SİGORTALILARIN GELİR VE AYLIKLARI HACZEDİLEMEZ"

Emekli maaşına bloke konulmasının 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu''nun 93''üncü maddesine aykırı olduğuna dikkat çeken Atay, "Sigortalıların gelir ve aylıkları haczedilemez. Son maddesine göre de takip ve haciz öncesi dönemdeki sözleşmelerle borçlunun emekli maaşına kredilerin ödenmesi amacıyla bloke konulmasına veya kesinti yapılmasına yönelik verdiği muvafakatler geçersizdir’’ dedi.

Atay sözlerine şöyle devam etti: 

"Emekli maaşına bloke konulması Anayasa''nın 17''nci maddesindeki ''Herkes yaşama, maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahiptir'' düzenlemesine aykırıdır. Anayasa''ya aykırı olduğu Yargıtay Hukuk Genel Kurul kararında da belirtilmiştir. Emekli maaşının tamamına bloke konulması halinde başka geliri olmayan tüketicinin asgari geçim masraflarını karşılayamayacağı, açlığa mahkûm edileceği gerçeği göz ardı edilmemelidir. Kişilerin hak ve özgürlüklerinin özüne dokunan sınırlamalar kabul edilemez"

Bazı emeklilerin, kararı bankaya götürerek blokeyi kaldırmayı başardıklarını belirten Atay, kararın anne-babasının emekli maaşını alanları da kapsadığını söyledi. Yargının bunu tartışma konusu yapmaktan vazgeçmesi gerektiğine vurgu yapan Atay, "Emekli maaşına bloke konulması insan haklarına aykırıdır. Yargı da buna sessiz kalamaz" dedi.

Atay sözlerini şöyle tamamladı:

"Yargıtay Hukuk Genel Kurulu kararı sonrasında emekli maaşına bloke konulamayacağına, konulan blokenin kaldırılmasına yönelik karar veren mahkemeler var. Ancak aksi yönde karar veren mahkemeler de mevcut. Yargının bir an önce bunu aşması lazım."

İlgili Haberler