Emekli olunca maden işçilerini unutmadı! Yaşamını sanata dönüştürdü

Emekli olunca maden işçilerini unutmadı! Yaşamını sanata dönüştürdü

Zonguldak’ta emekli maden işçisi Halit Kaya, "Müzeler Günü" kapsamında Türkiye'nin ilk ve tek Maden Müzesi'nde madencileri ve maden ocaklarını konu alan eserlerini sergiledi.

Devrek ilçesinde yaşayan Halit 69 yaşındaki Kaya, Avrupa Endüstri Mirası Rotası'na üye olan bu müzede, kömür ocakları, kömür üretimi ve madencileri anlatan 11 eserini sanatseverlerin beğenisine sundu.

aw207248-04.jpg

1994'TE MADEN OCAĞINDAN EMEKLİ OLDU

Sergi, madencilik mesleğinin zorluklarını ve madencilerin yaşamını gözler önüne serdi. Ziyaretçiler, eserleri büyük bir ilgiyle inceledi. 1994 yılında maden ocağından emekli olan Halit Kaya, o tarihten bu yana maden ve madenci temalı resimler yaptığını belirtti. Kaya, ailesindeki madencilik geçmişinin kendisine ilham verdiğini ve bunu bir görev olarak gördüğünü söyledi.

aw207248-03.jpg

MADEN MÜCADELESİYLE İÇ İÇE BİR YAŞAM

Kaya, "Dedem maden şehidi, babam madenci olduğu için evimizde hep maden hikayeleri anlatılırdı. Bu hikayeler bana da sirayet etti ve ben de madenci resimlerine başladım. Madencilik meşakkatli bir meslek. Kazaları, göçükleri, grizuları olan bir şey. Ben de bu zorlukları resimlerime yansıtmaya çalıştım ve hala devam ediyorum. En büyük hayalim, bu resimleri maden kazalarının yaşandığı şehirlerde sergilemek" dedi.

aw207248-05.jpg

Müzeyi ziyaret eden madenciler, resimlerde kendilerini buldu. Kaya, "Bu sergiye vesile olan arkadaşlara teşekkür ederim. Maden resimlerim, olması gereken yerdeydi. İnşallah bu resimleri müzeye hediye ederiz ve madenciler burada kendilerini bulur. Onlar resimlere bakınca kendi yaşamlarını görüyorlar ve bundan mutlu oluyorlar" diye ekledi.

aw207248-02.jpg

Halit Kaya'nın eserleri, madencilerin günlük yaşamından kesitler sunarken, sanatseverlere de madencilik mesleğinin ne denli zorlu olduğunu bir kez daha hatırlatıyor. Kaya’nın sergisi, Zonguldak Maden Müzesi'nde sanatseverleri bekliyor.