Emekliler Kartal Meydanı'nda tek yürek oldu: En düşük emekli maaşı, EYT ve kıdem tazminatı gündemde

Emekliler Kartal Meydanı'nda tek yürek oldu: En düşük emekli maaşı, EYT ve kıdem tazminatı gündemde

Temmuz 2023'te emekliler, maaşlarına yapılan zam eksikliğinden dolayı, 24 Eylül 2023 Pazar günü saat 13.00'te İstanbul'da bir miting düzenleme kararı aldı. Mitingin ana gündem maddeleri en düşük emekli maaşı, EYT ve kıdem tazminatı olacak. İşte etkinlikle ilgili detaylar.

24 Eylül 2023 Pazar günü saat 13.00'da İstanbul'da gerçekleşen miting için, emekliler Temmuz 2023 zammının yetersiz olduğu gerekçesiyle bir karar aldı. Mitingin an gündemi, en düşük emekli maaşı, EYT ve kıdem tazminatı gibi konular oldu.

Temmuz 2023 maaş zammında yüzde 25 artış sağlanmasına rağmen, bu artış kök maaşa eklenmediği için birçok emekli hala 7500 TL maaşla yetinmek zorunda kalıyor.

Resim

Maaş zammından faydalanamayan emekliler ve Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) nedeniyle emekli olma hakkı 20 sene ertelenenler, haklarını savunmak için bir miting düzenlemeye karar verdiler.

EMEKLİ MAAŞININ ASGARİ ÜCRETE ÇIKARILMASI VE EYT KONUSU

Mitingde, emeklilerin talepleri arasında 'en düşük kök aylık ile emekli ikramiyelerinin asgari ücret seviyesine yükseltilmesi' ve 'tüm emekli aylıklarının asgari ücrete yapılan zam oranında artırılması' önemli bir yer tutuyor. Ayrıca, 8 Eylül 1999 tarihinden sonra işe başlayanlar için adil bir kademeli geçiş sistemi talep ediliyor.

EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞI ASLINDA 7500 DEĞİL 4500 TL

Mitingde dile getirilen taleplere göre, kök aylıkları 4500 TL olan emeklilere hazine desteğiyle 7500 TL maaş verilirken, en düşük emekli maaşının en az asgari ücret seviyesine çıkarılması ve diğer emekli aylıklarına yapılacak zam oranlarının da en az asgari ücrete yapılan artış oranı kadar yükseltilmesi isteniyor.