Emeklilik sistemi sil baştan değişecek! Milyonları ilgilendiren düzenleme için kollar sıvandı

Emeklilik sistemi sil baştan değişecek! Milyonları ilgilendiren düzenleme için kollar sıvandı

Emeklilik koşullarında yeni bir dönemin eşiğine gelindi. Peki neler değişecek? Ayrıntılar netleşti. İşte tüm detaylar...

Emeklilik sistemi sil baştan değişecek

Emeklilik reformunun yeni yasama döneminde ele alınacağı belirtiliyor. Sosyal güvenlik sisteminde daha adil bir uygulamanın geçilmesi planlanırken, reformun kapsamı ve içeriği hakkında detaylar henüz netleşmedi.

2075’TE ÜÇ KİŞİDEN BİRİ YAŞLI OLACAK

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı 2023-2100 nüfus projeksiyonlarına göre, 2075 yılında her üç kişiden biri yaşlı olacak. 2023’te çalışma çağındaki nüfus oranı yüzde 68.3 iken, bu oranın 2050’de yüzde 61.9, 2075’te yüzde 55.9 ve 2100’de yüzde 54.6 olması bekleniyor.

1724825244632-emeklisistemkapak.jpg

EMEKLİLİK SİSTEMİ ÇÖKECEK Mİ?

Hürriyet yazarı Noyan Doğan, yaşlı nüfus oranının artmasının sosyal güvenlik sistemi üzerindeki etkilerini değerlendirdi. Günümüzde 1.65 çalışan, 1 emekliyi finanse ediyor. Ancak gelecekte emekli aylıklarını finanse edebilecek yeterli çalışan olmayacak. Bu durum, sosyal güvenlik sisteminin sürdürülemez hale gelmesine ve emekli aylıklarının ödenmesinin riske girmesine yol açabilir.

EMEKLİLİK SİSTEMİ İÇİN NE YAPILACAK?

Sistemin sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla, nüfusun yaş ortalaması, istihdam oranı ve çalışma çağındaki nüfus gibi kriterlere göre emekli aylığına esas teşkil eden parametrelerin otomatik olarak güncellenmesi öneriliyor. Yaşam süreleri ve emekli ile çalışan sayısı arasındaki oranlara uyum sağlamak için emeklilik kriterleri ve emeklilik yaşı otomatik olarak ayarlanacak. Ayrıca, aylık bağlama oranında (ABO) yeniden düzenlemeye gidilecek.

tamamlayici-emeklilik-sigortasi.webp

TAMAMLAYICI EMEKLİLİK SİSTEMİ ÜZERİNDE ÇALIŞMALAR BAŞLADI

Tamamlayıcı emeklilik sistemi, işverenler tarafından çalışanlara sunulacak ve hem işveren hem çalışan hem de devlet katkı sağlayacak. Bu sistem, sosyal güvenlik sisteminin tamamlayıcısı olarak düşünülecek. Çalışanlar, belirli kriterleri sağlamadan sistemden çıkamayacak ve emeklilik dönemi için birikim yapacak. Emeklilik geldiğinde, çalışan hem devlet emekli aylığı alacak hem de tamamlayıcı emeklilik sisteminden aylık ya da toplu ödeme alacak. Bu sistemle ilgili çalışmalar başlamış olup, belirli aşamalara gelindi.