Fed'in para politikasına ilişkin belirsizlikler, emtia piyasasında dalgalanmalara yol açmaya devam ediyor. Geçen hafta ABD'de açıklanan güçlü tarım dışı istihdam verileri varlık fiyatlarını önemli ölçüde etkiledi. Mayıs ayında tarım dışı istihdamın 272 bin kişi artmasıyla beklentiler aşıldı.
DEĞERLİ METALLERDE DÜŞÜŞ
Geçen hafta değerli metallerde genel olarak negatif bir seyir izlendi. Altının ons fiyatı yüzde 1,4, paladyum yüzde 0,1, gümüş yüzde 4,1 ve platin yüzde 6,9 oranında azaldı.
BAZ METALLERDE SERT DÜŞÜŞLER
Tezgah üstü piyasada ise bakır yüzde 3,8, nikel yüzde 8,5, kurşun yüzde 3,2 ve çinko yüzde 6,8 oranında değer kaybetti. ABD'de açıklanan imalat sanayi verilerinin beklentilerin altında kalması ve Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'ndaki bakır stoklarının 2020'den bu yana en yüksek seviyeye ulaşması, baz metallerde sert düşüşlere yol açtı.
ENERJİ GRUBU
Brent petrolün varil fiyatı yüzde 2,4 azalırken, New York Ticaret Borsası'nda doğal gaz fiyatları yüzde 13,5 arttı. ABD ham petrol stoklarındaki artış ve OPEC+'nın arzı artırma planları, Brent petrolün düşüş eğilimini üçüncü haftaya taşımasına neden oldu. Doğal gaz fiyatlarındaki artış ise günlük üretimdeki düşüşler ve sıcak hava dalgası beklentisiyle gelen talep artışından kaynaklandı.
TARIM ÜRÜNLERİNDE KARIŞIK SEYİR
Chicago Ticaret Borsası'nda buğday yüzde 7,6, soya fasulyesi yüzde 2,3 azalırken, pirinç yüzde 2,8, mısır yüzde 0,4 değer kazandı. Intercontinental Exchange'de pamuk yüzde 2 değer kaybederken, şeker yüzde 3,6, kahve yüzde 1,1 arttı. Kakaonun ton başına fiyatı ise yüzde 6,5 yükseldi. Vietnam'daki kuraklık endişeleri kahve fiyatlarını yükseltirken, şekerde üretim açığı tahminleri fiyatların artmasına neden oldu. Kakao fiyatları ise Fildişi Sahili'nde uygulanan satış kısıtlamaları nedeniyle arttı.
Fed'in faiz kararları ve küresel ekonomik gelişmeler, önümüzdeki dönemde emtia piyasalarının seyrini belirlemeye devam edecek.