ENERJİDE RUSYA’YA BAĞIMLILIĞIMIZ BİZİ ÜÇLÜ KISKACA ALACAK
Enerji uzmanı Necdet Pamir, EPDK'nın verilerine göre Aralık 2023'te Türkiye'nin ham petrol ve petrol ürünleri ithalatında Rusya'nın payının %68,3'e yükseldiğini belirtti. Pamir, Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesiyle birlikte bu oranın %100'e çıkacağını ve bunun ülke güvenliği açısından son derece tehlikeli olduğunu ifade etti.
Türkiye'nin petrol ve petrol ürünleri ithalatında Rusya'nın payı yüzde 68'e kadar yükseldi. Rusya'dan yapılan alımlar, 2023 enerji faturasında avantaj sağlasa da Türkiye'nin bu alandaki artan bağımlılığı ülkeyi kırılgan bir konuma sokuyor. Enerji uzmanı Necdet Pamir, "Bağımlılık son derece riskli hale geldi" diye uyarıyor. Rusya, tüketicilerin ve çiftçilerin artan talebi ve rafinerilerinde planlanan bakım çalışmaları öncesinde iç talebi karşılamak için 1 Mart'tan itibaren benzin ihracatını altı ay süreyle askıya aldı.
Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak'ın duyurduğu karara göre Avrasya Ekonomik Birliği üyesi ülkelerin yanı sıra Moğolistan, Özbekistan ve Gürcistan'ın Rusya destekli iki ayrılıkçı bölgesi olan Güney Osetya ve Abhazya'ya yapılan ihracatlar karardan muaf tutulacak. Bu açıklama, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu Rusya'nın en büyük enerji ithalatçılarından biri olan ülkelerin bu karardan nasıl etkileneceği sorusunu gündeme getirdi.
Enerji uzmanlarına göre Türkiye'nin benzinde Rusya'ya bağımlılığı bulunmazken, duyurulan karar Türkiye'yi tek başına etkilemiyor. Ancak kararın kapsamının genişletilmesi halinde sorunlar ortaya çıkabilir. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) son verileri, Türkiye'nin ham petrol ve petrol ürünlerinde Rusya'ya olan bağımlılığının yüzde 68'e kadar yükseldiğini gösteriyor. DW Türkçe'ye konuşan enerji uzmanı Necdet Pamir, enerji politikalarının Rus yetkililerin kararlarına göre şekillendiğine dikkat çekiyor ve bu durumun enerji güvenliğini tehdit ettiğini belirtiyor.
Rusya'nın Ukrayna'ya savaş açmasının ardından Avrupa ülkelerinin Rus petrol ve doğal gaz ithalatının büyük bölümünü durdurmasıyla Türkiye, Batı'da Rus enerjisinin en büyük ithalatçılarından biri haline geldi. Türkiye bu nedenle uzun süredir Rusya'dan hem petrol hem de petrol ürünü alımlarında avantajlı fiyat kullanıyor.
Reuters'in analizine göre Türkiye ve Türk şirketleri, indirimli Rus petrolü ve rafine ürün ithalatını artırarak, 2023 enerji faturalarında yaklaşık 2 milyar dolar tasarruf sağladı. Enerji uzmanı Necdet Pamir, EPDK verilerine göre Türkiye'nin ham petrol ve petrol ürünleri ithalatında Rusya'nın payının Aralık 2023'te yüzde 68,3'e ulaştığını belirtirken, bu oranın 2022 sonunda yüzde 41 civarında olduğunu hatırlatıyor. Pamir, Türkiye'nin Rusya'dan hem ham petrol hem de petrol ürünlerini yüzde 20-30 civarı düşük fiyattan aldığını belirtiyor ve "Aralık 2023, EPDK'nın yayınladığı en son rapordur. Ocak, şubat yani 2024 verileri buna dahil değil. Veriler ucuz aldığımız için Rusya'ya bağımlılığın arttığını gösteriyor" diyor.
Gazetemizin birinci sayfasını okumak için tıklayınız...