Erdoğan aşı açıklamasında geri adım attı: Onlarda olduğu gibi bizde de ücretsiz

Erdoğan aşı açıklamasında geri adım attı:  Onlarda olduğu gibi bizde de ücretsiz

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 2 Temmuz'da yapmış olduğu bir konuşmada Avrupa ülkelerinde Covid-19 aşısının ücretli yapıldığını söylemişti. Bakanlar Kurulu toplantısında ise bu ifadesini değiştirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bakanlar Kurulu sonrasında düzenlendiği basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Erdoğan pek çok konu başlığı hakkında değerlendirmelerde bulundu.

FARKLI AŞI AÇIKLAMALARI

Geçtiğimiz günlerde yapmış olduğu açıklamaların tersine bu kez aşıların ücretsiz yapımı hakkında farklı ifadeler kullandı.

Erdoğan 2 Temmuz tarihindeki yaptığı konuşmada "Bugün Avrupa'nın en gelişmiş ülkeleri dahi bu aşıları ücretle yapıyorlar. Bugün İngiltere 100, 150 sterlinle aşı yapıyor. Biz ise ücretsiz aşı yapıyoruz. Aramızdaki fark bu. Almanya'ya gidiyorsun bakıyorsun 100, 150 avro. Ama bizde böyle bir şey yok" demişti.

DİĞER ÜLKELER GİBİ ÜCRETSİZ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı konuşmasında aşının farklı ülkelerde de ücretsiz yapıldığına vurgu yaptı. Erdoğan, konuşmasında “Aşı hizmetlerini de diğer ülkeler gibi vatandaşımıza ücretsiz olarak veriyoruz” dedi. Aşı çağrısı yapan Erdoğan, “Olumsuz kampanyaların hiçbirinin ilmi, akli temele dayanmadığının altını çizmek istiyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

* Türkiye salgın sürecini başarıyla yürüten tüm ülkelerin ilk sıralarında yer almaktadır. Dünyanın pek çok yerinde testler ücrete tabi iken biz ücretsiz test hizmeti sunduk.

* Buradan tüm vatandaşlarımıza artık 18 yaşın üzerindeki herkese açılmış aşı randevularını bir an önce almaları çağrısında bulunuyorum.

* Aşı konusunda yürütülen olumsuz kampanyaların hiçbirinin ilmi ve akli temele dayanmadığının altını çizmek istiyorum.

* Toplumsal bağışıklık elde edilene kadar temizlik, maske, mesafe başta olmak üzere tedbirlere uymaya devam etmeliyiz.

“FİYATLARI AŞIRI ŞEKİLDE YÜKSELTMEYE ÇALIŞANLARA İZİN VERMEYECEĞİZ”

* Bütçeden de çeşitli fonlardan sunduğumuz doğrudan desteklerin tutarı 150 milyar lirayı aşmış durumda. Yıl sonuna kadar bu tutarın 196 milyar liraya, yani milli gelirimizin yüzde üç buçuğuna ulaşmasını bekliyoruz.

* Kullandırılan ve tüm ertelenen krediler ile vergi ve sosyal güvenlik primleri yoluyla da 524 milyar liralık bir kaynağı harekete geçirdik. Bu sayede ihtiyaç sahibi vatandaşımızdan çalışanımıza, üreticimize, yatırımcımıza kadar kimseyi yalnız bırakmadık. Tarım desteğinde toplam desteğin 15 milyar lirasını ilk 6 ayda üreticilerimizin hesaplarına yatırdık.

* Hem alım yaptığımız ürünlerin kapsamını genişlettik, hem de çiftçimizin yüzünü güldürecek fiyatları açıkladık. Toprak mahsulleri ofisi hasat nedeniyle haziranda ara verdiği uygun fiyatlı arpa ve buğday gibi yem ham maddesi satışına, temmuzda devam edecek. Bu uygulamadan yetiştirici, besici ve yem üreticilerinin tamamı faydalanacak.

* Hayvancılık sektörünün kaba yem ihtiyacını karşılamak amacıyla yem bitkileri desteğimiz devam ediyor. Sadece bu yılın ilk 6 ayında yem bitkisi üretimi için 821 milyon lira destek ödemesi yaptık. Bu destekler sayesinde ülkemizde yem bitkileri ekim alanı 758 bin hektardan 2,5 milyon hektara yükseldi. Salgın ve kuraklık nedeniyle ortaya çıkan durumu istismar ederek hububat ile et, süt fiyatlarını aşırı şekilde yükseltmeye çalışanlara izin vermeyeceğiz.

“TARİHİMİZDE İLK DEFA İHRACATTA 200 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNE ÇIKACAĞIZ”

* Sahip olduğumuz bütüncül yaklaşım sayesinde dünya, AB ülkeleri küçülürken biz 2020’yi büyümeyle kapattık. Sanayi üretiminde de olumlu gelişmeler yaşanıyor. Açıklanan son verilerde bir önceki yılın aynı dönemine göre artış gözüküyor. 2020’de de oldukça iyi başlattık.

* İlk çeyrekte yüzde 7’lik büyüme performansı yakaladık. Büyümede dış talep ile iç talep arasında arzuladığımız dengeleme de başlamıştır. İkinci çeyreğe ilişkin öncü gösteriler baz etkisinin de devreye girmesiyle yıllık yüzde yirmi civarında büyümeye işaret ediyor. Bunun tamamını ise orta vadeli program hedefimiz olan yüzde 5,8’in üzerinde bir büyümeyle kapatacağımız görülüyor.

* Bu gidişle ihracatta yıl sonunda tarihimizde ilk defa 200 milyar doların üzerinde bir ihracata imza atacağız. Cari açığın da gerilemesini bekliyoruz. Böylelikle dış finansman cephesinde elimiz rahatlamış olacak.

“AĞIR VERGİ YÜKÜNÜN ORTAYA ÇIKMASINI İSTEMİYORUZ”

* Türkiye ekonomisinin en sağlam alanlarından birisi de kamu maliyesidir. Ocak-mayıs döneminde son derece güçlü bir bütçe performansı gösterdik.

* Geçtiğimiz senenin ilk 5 ayında bütçe açığı 90,1 milyar lira iken bu yılın aynı döneminde açık 7 milyar liraya geriledi. Bu şekilde oluşturacağımız mali alanın gerekmesi durumunda vatandaşların ihtiyaçları için kullanacağız.

* Ekonomik kararlara olumsuz etki edecek yatırımların ve girişimciliği engelleyebilecek maliyette ağır bir vergi yükünün ortaya çıkmasını istemiyoruz.

* Hükümetlerimiz döneminde giyimde, ilaç-tedavi hizmetlerinde, zirai faaliyetlerde, turizmde ciddi KDV indirimleri yaptık.