Erik, çeşitli sağlık yararlarının yanı sıra son derece besleyicidir. Bazı kronik hastalıkların riskini azaltmaya yardımcı olabilecek lif ve antioksidanlar ile birlikte birçok vitamin ve mineral içerirler. Erikleri taze veya kurutulmuş olarak tüketebilirsiniz.
Kurutulmuş erik veya kuru erik, kabızlık ve osteoporoz da dahil olmak üzere çeşitli sağlık koşullarını iyileştirdiği bilinmektedir. Şimdi eriğin sağlık açısından faydalarından bazılarına bir göz atalım… Eriğin faydaları nelerdir? İşte bilinmesi gerekenler…
Erikler, iyi bir diyet lifi ve ayrıca sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olan sorbitol ve isatin gibi bileşenlerin kaynağıdır. Bu iki bileşen, bağırsaklardaki sıvıların salgılanmasını ve atıkların verimli bir şekilde atılımını teşvik eden müshil bir etkiye sahiptir. Kabızlığı olan insanlar için kuru eriğin en iyi ilaçlardan biri olduğu bilinmektedir.
Erikler, göz sağlığını korumak ve yaşa bağlı maküler dejenerasyonu ve kataraktı önlemek için faydalı olduğu bilinen C vitamini ve beta-karoten içerir. Aslında erikler, ultraviyole ışınlarının zararlı etkilerine karşı koruma sağlayan karotenoidler, lutein ve zeaksantinden oluşur.
Yüksek C vitamini içeriği bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine yardımcı olabilir. Bu vitamin vücudun enfeksiyonlara ve iltihaplanmalara karşı direncinden sorumludur.
Erikler, vücuttaki demiri absorbe etme kabiliyetine sahip K vitamini ve potasyum içerir. Erik, kırmızı kan hücrelerinin oluşumunda yardımcı olan yeterli seviyede demir ve bakır içerir, ayrıca kanın arındırılmasına ve sağlıklı bir kan dolaşımına yardımcı olur.
Ankara'da piknik yapan aile aç ayıyla karşılaşınca ne teklif etti?