Eski milletvekiline sokak ortasında infaz

Eski milletvekiline sokak ortasında infaz

Ukrayna'da bir dönem milletvekilliği yapmış olan Iryna Farion, Lviv kentinde sokak ortasında uğradığı silahlı saldırı sonucunda hayatını kaybetti.

Ukraynalı eski milletvekili Iryna Farion, Lviv'de uğradığı silahlı saldırı sonucunda hayatını kaybetti. 60 yaşındaki Farion, Ukrayna dilinin kullanımına odaklanan milliyetçi fikir ve çalışmalarıyla tanınıyordu. Yetkililer, saldırganı yakalamak için çalışmalarını sürdürüyor.

022.jpg

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Lviv Belediye Başkanı Maksym Kozytskyi, Farion'un saldırı sonrası hastaneye kaldırıldığını ve burada hayatını kaybettiğini duyurdu.

01.jpg

Ukrayna İçişleri Bakanı Ihor Klymenko, Telegram kanalından yaptığı açıklamada, saldırının Farion'un siyasi faaliyetleriyle mi yoksa kişisel bir neden yüzünden mi gerçekleştiğini araştırdıklarını belirtti. Klymenko, Ukrayna polisi ve SBU güvenlik servisinin saldırganı bulmak için ortak bir çaba içinde olduğunu açıkladı.

1721468946137-irinafarion-1.webp

IRYNA FARİON KİMDİR?

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky, silahlı saldırganın yakalanması için yürütülen çalışmalar hakkında düzenli olarak bilgilendirildiğini ve her türlü şiddet eylemini kınadığını belirtti. Aslen dilbilimci olan Iryna Farion, 2005 yılında milliyetçi Svoboda (Özgürlük) partisinin üyesi olmuş ve 2012'de Ukrayna meclisine girmişti. Daha sonraki seçimlerde de aday olan Farion, yeniden milletvekili seçilememişti. Ayrıca, Lviv bölgesinin konseyinde de görev almıştı.

iryna-farion-1721495108.webp

Farion, Ukrayna dilinin desteklenmesi ve yaygınlaştırılması konusundaki çalışmalarıyla tanınıyordu. 2018'de, Ukrayna askerleri ülkenin doğusundaki ayrılıkçılara karşı mücadele ederken "Rusça konuşan herkesin çenesine yumruk atılması" çağrısında bulunmuştu. 24 Şubat 2022'de başlayan Rusya-Ukrayna savaşının devam ettiği dönemde, Azov taburunun Rusça konuşan mensuplarını da eleştirmişti.