Ahmet Ünlü gibi yıllardır pekmez satıcılığı yapan kişiler, bu değerli ürününün geleneksel yöntemlerle üretildiğini ve birçok faydasının bulunduğunu belirtiyor.
Eskişehirliler, öksürük için pekmezi tek başına kullanmanın yanı sıra, pekmezi tahinle karıştırma geleneğini de sürdürüyor. Ahmet Ünlü, pekmezin özellikle kandaki demir eksikliği ve kansızlık gibi durumlara iyi geldiğini vurgularken, Eskişehir halkının pekmezle yapılan tariflere büyük ilgi gösterdiğini ifade ediyor.
Ünlü, öksürüğe iyi gelen bir diğer formülü de şu şekilde aktarıyor: "Pekmezi tereyağıyla karıştırıp içtikleri zaman öksürük ve nezleye çok iyi gelir." Üzüm pekmezi, keçiboynuzu pekmezi ve dut pekmezi gibi çeşitlerin tercih edildiği Eskişehir'de, bu ürünlerin farklı bölgelerden geldiğini belirtiyor. Keçiboynuzu pekmezinin Akdeniz Bölgesi'nden, üzüm pekmezinin Ege Bölgesi'nden, dut pekmezinin ise Adıyaman ve Malatya yörelerinden geldiğini kaydediyor.