BUNU YAPIYORSANIZ KORKMAYIN! EV SAHİPLERİ YÜZDE 25 ÜZERİNDE ZAM YAPABİLİR Mİ?
Türkiye’de yaklaşık olarak 6 milyona varan kiracıların hepsini yakından ilgilendiren düzenleme TBMM kabul edilerek, 11 Haziran 2022’de Resmi Gazete’de yayınlanmıştı. Haziran’da yapılan düzenleme sayesinde, ülke genelinde kira artışları maksimum yüzde 25 olacak şekilde kısıtlanmıştı.
Ancak pek çok ev sahibi bu karar uygun olmayan şekilde ve bağımsız hareket ederek, kiracılara ciddi zamlar yapıyor. Maalesef bu zam oranları yüzde 200''e varan rakamlara kadar yükseliyor.
Artan kira fiyatları nedeniyle kiracılar yeni bir ev arayışına girdiklerinde, ya ev bulamıyor ya da dudak uçuklatan rakamlara maruz kalıyorlar. Bu nedenle ev sahipleri tarafından yapılan uçuk kira zamlarına boyun eğmek zorunda kalıyorlar. Eğer sizler de kiracıysanız ve aynı durumdaysanız eğer yasal haklarınızı kullanarak bu durumdan çıkmanız mümkün.
KİRACILARIN YASAL HAKLARI VE YETKİNLİĞİ NELER?
Geçtiğimiz Haziran’da Resmi Gazete’de yayınlanan ve 1 yıl geçerli olacak düzenlemede sınırlanan maksimum yüzde 25 zam oranı ev sahiplerinin çok da hoşuna gitmemişti.
Özellikle İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa gibi metropol şehirler başta olmak üzere ev sahipleri, kiracılarına ısrarla dudak uçuklatan kira sözleşmeleri hazırlayarak kontrat yenilemeye çalışıyor.
Bu noktada başarılı olamayan ev sahipleri diğer bir yöntem olarak “tahliye taahhütnamesi” imzalatmayı deniyor. Peki, bu tarz durumlarda kiracıların hakları nedeir, neler yapabilirler?
Hemen her gün hepimiz, sosyal medyada, TV, gazetelerde kiracılarla ev sahipleri arasında çıkan olaylara tanık oluyoruz. Kira artış kısıtlamasından bağımsız davranan ev sahipleri, kiracılarla ciddi tartışmalara ve akıl almaz durumlara girebiliyorlar. Bu noktada gelişen anlaşmazlık sonucunda ise haklarını yeterince bilmeyen kiracılar “evi boşalt” gibi tehditlere maruz kalabiliyor.
TRT Haber’de yayınlanan habere göre; Tüketici Hakları Komisyon Başkanı Dinçer İşsağlam, net ve anlaşılır bir açıklama yaptı. Yaptığı açıklama içerisinde “Kira kontratlarında belirledikleri bir oran varsa önce o oran dikkate alınır. Devletin getirdiği yüzde 25''lik düzenlemede bu oranın üzerinde farklı bir oran belirlenmişse maksimum verilebilecek miktar olarak zam oranı olarak yüzde 25 belirlenmiştir.” ifadelerini kullandı.
Tüketici Hakları Komisyon Başkanı Dinçer İşsağlam; “kontrat şartlarını ihlal etmeden, kirasını düzenli bir şekilde banka üzerinden ödeyen kiracıların” aksi hallerde kontrat, dekont gibi belgeleri derleyerek ev sahipleri hakkında inceleme başlatabiliyorlar.Tüketici Hakları Komisyon Başkanı Dinçer İşsağlam açıklamasının devamında “kiracıların evden çıkarılmasının” zannedildiği kadar kolay olmadığını ve örneğin üç bin liralık kiranın yedi bin yapılamayacağının altını çizdi.