KİRA UYARLAMA DAVALARINDA ARTIŞ GÖRÜLDÜ
Konut kiralarında yüzde 25 artışı yeterli bulmayan pek çok ev sahibi, çözümü bedelin yeniden belirlenmesi için açılan 'kira tespit' davasında arıyor. Tespit davaları beş yılı dolduran kiracılara açılabiliyor ve mahkeme süreci de oldukça uzun sürüyor. Bu durum, ev sahiplerini kiranın güncel piyasa fiyatlarına göre ayarlanması için 'kira uyarlama' davalarına yönlendirdi. Son zamanlarda mahkemelerde kira tespitten çok kira uyarlama davalarında artış olduğu görülüyor.
BEŞ YILLIK KİRACI OLMA ŞARTI
Gayrimenkul Hukukçusu Ümit Yasin Kısa'ya göre, yasal artış oranının uygulanmasının ardından kira bedelinin rayiç bedelden daha düşük kalması, bazı ev sahiplerini yeni çözüm arayışına itiyor. Kısa, "Kira tespit davalarındaki beş yıl şartını aşmanın yolunu arayanlar, beş yıllık kiracı olma şartı bulunmayan uyarlama davalarına yöneldi. Bu konuda ciddi bir talep bulunuyor. Örneğin, ev sahibi bir-iki yıllık kiracısı için rakamın yeniden belirlenmesini istiyor" diyor.
Uyarlama davasının Türk Borçlar Kanunu'nun 138'inci maddesinde 'aşırı ifa güçlüğü' başlığıyla tanımlandığını ve şartlarının belirlendiğini belirten Kısa'ya göre, sözleşmenin yapıldığı sırada taraflarca öngörülmeyen ve öngörülmesi de beklenmeyen olağanüstü bir durum, borçludan kaynaklanmayan bir sebep, sözleşmenin yapıldığı sırada mevcut olgular değerlendirilir.
Kısa'ya göre, Yargıtay'ın görüşüne göre, salt kira bedelinin düşük kalmış olması aşırı ifa güçlüğü nedeniyle uyarlama davası açmak için hak vermiyor.