Artan kira davalarına bulunan yeni çözüm ile birlikte davalarda artık zorunlu arabuluculuk olacak. Yeni yargı paketi ile hangi uyuşmazlıklar arabuluculuk kapsamına alındı? Ankara Barosu Avukatı ve Başkent Arabuluculuk Merkezi Ortağı Arabulucu Eda Günday, tek tek anlattı.
CNN Türk’te yer alan habere göre 7445 sayılı yeni yasa ile “Kira ilişkisi, taşınır ve taşınmazların paylaştırılması ve ortaklığın giderilmesine ilişkin uyuşmazlıklar; Kat Mülkiyeti Kanunu, komşu hakkından kaynaklanan uyuşmazlıklar” dava şartı olarak arabulucuya gidecek. Yeni yasa ile kiranın yanı sıra bazı ticari ve iş uyuşmazlıklarıyla ilgili itirazın iptali, menfi tespit ve istirdat davaları da bu kapsama alındı.
NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK?
Bu düzenlemeler ne zaman yürürlüğe girecek? Yasanın geçici birinci maddesine göre, Kira Hukuku ve Kat Mülkiyeti Hukuku’na ilişkin bu düzenlemeler 1 Eylül tarihinde yürürlüğe girecek. 1 Eylül tarihinden itibaren arabuluculuğa başvurmadan dava açılamayacak. Şu anda görülmekte olan davalarda ve 1 Eylül tarihine kadar açılacak olan davalarda, zorunlu dava şartı olarak arabuluculuğa başvuru şartı aranmayacak.
ARABULUCUK NE DEMEK?
Dava şartı arabuluculuk ne demektir? Dava açılmadan arabuluculuğa başvurulması ve sürecin tamamlanmış olması demek. Bu zorunluluğa uyulmadan dava açılırsa; dosya üzerinde hiçbir işlem yapılmadan “dava şartı yokluğu” nedeniyle mahkeme davayı usulden reddeder. Yeni uygulama kapsamında kira uyuşmazlıkları önce arabulucuya gidecek. Anlaşma sağlanamazsa dava açılabilecek.
Kiracı da ev sahibi de arabulucuya başvurabilir mi? Evet, başvurabilir. İlamsız icra yoluyla tahliye hariç kiralananın tahliyesi, kira bedelinin tespiti, kira uyarlama davaları, kiracı ve kiralayan (mal sahibi) arasındaki her türlü alacak ve tazminat talebine ilişkin uyuşmazlıklarda dava açmayı düşünen kiracı da mal sahibi de arabuluculuğa başvuracak.