Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Şule Yıldırım Köpük, “Son dönemde kadınların evlilik yaşı yükseldi ve kariyer planlamasından dolayı çocuk sahibi olmayı erteledikleri için yumurta dondurmaya da talep gittikçe artıyor.
35 yaşından önce 8-10 yumurta yeterliyken 35’ten sonra bu yumurta 15-20 arasında olsun istiyoruz. Bu işlemi eğer hastamızın yumurtalık rezervi azaldıysa veya ailesinde erken menopoz öyküsü varsa bazen de sağlık nedeniyle önermek zorunda kalıyoruz” dedi.
Son yıllarda toplumlarda evlilik yaşının yükseldiği, kadınların kariyer planlaması gibi çeşitli nedenlerle çocuk sahibi olmayı ertelediği ve yumurta dondurma işlemine daha sık başvurduğu belirtiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Şule Yıldırım Köpük de kadınların ileride doğurganlık açısından sıkıntı yaşamamak için yumurta dondurma talebinin giderek artığını belirtti. Doç. Dr. Şule Yıldırım Köpük, yumurta dondurma hakkında merak edilenleri anlatırken yıllık kadın doğum muayenesinin gerekliliğini aktardı. Köpük, çocuk sahibi olma yolunda beslenme, kilo kontrolü, uyku düzeni ve sporun önemine dikkat çekti.
“YUMURTA DONDURMAYA TALEP GİTTİKÇE ARTIYOR”
Kadınların yumurta dondurma konusunda bilinçlendiğini ifade eden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Şule Yıldırım Köpük, “Son dönemde kadınların evlilik yaşı yükseldi ve kariyer planlamasından dolayı çocuk sahibi olmayı erteledikleri için yumurta dondurmaya da talep gittikçe artıyor. Aynı zamanda biz de kadınlarımızı bilinçlendiriyoruz, git gide talep artıyor. Bu işlemi şu aşamada öneriyoruz; eğer hastamızın yumurtalık rezervi azaldıysa veya ailesinde, annesinde, teyzesinde erken menopoz öyküsü varsa bazen de sağlık nedeniyle önermek zorunda kalıyoruz. Kanser tanısı aldı, kemoterapi ve radyoterapi öncesinde yumurtalık fonksiyonlarının kaybolacağını düşündüğümüz hastalarımıza yumurtalarını saklayarak gelecekte kullanmak adına bir opsiyon sunuyoruz.