Ünlü ekonomist, ‘tablo kötü’ deyip uyardı: Mazot 40 TL’yi geçecek!

Ünlü ekonomist, ‘tablo kötü’ deyip uyardı: Mazot 40 TL’yi geçecek!

Yazar Evren Devrim Zelyut, bugünkü yazısında akaryakıt fiyatlarıyla ilgili önemli şeylere değindi. Zelyut, durumun böyle gitmesi durumunda Mazot’un 40 TL olabileceğini söyledi.

KORKUTAN UYARI: MAZOT 40 TL'Yİ GEÇECEK!

Ekonomist yazar Evren Devrim Zelyut, Yeniçağ’daki köşesinde, akaryakıttaki geçmişi ve bugünü değerlendirdi. Zelyut, artan fiyatlar için korkutan bir uyarıda bulundu. Ayrıca, fiyatların düşmesi için uygulanabilecek bir modelden bahsetti.

Zelyut yazısında şunları söyledi:

Dolar 17,38 civarında seyrediyor. Brent petrol ise 113 dolar seviyelerinde. Dolar Kasım ayında 9,9996 TL, bugün 17,39. TL''nin değer kaybı 7 ayda yaklaşık yüzde 75. Brent ise 7 ayda yaklaşık yüzde 45 oranında artmış. Bugün benzin vatandaşa 27 lira 63 kuruştan mazot ise 30 lira 12 kuruştan satılıyor. Benzin son 7 ayda yüzde 225, mazot ise son 7 ayda yüzde 264 oranında zamlandı. Geçen 7 ayda TL, $ karşısında yaklaşık %70 değer kaybetti. Brent petrol %53 oranında arttı. Bu süre içerisinde yani Kasım 2021''den 8 Haziran 2022''ye geçen sürede benzin %210 mazot ise %238,5 zamlandı." Sayın Akın''a vatandaşın üzerindeki vergileri de sorduğumda ise şu eklemeyi yaptı: “Kasım 2021 ile Haziran 2022 arasındaki yedi aylık sürede akaryakıt ürünlerine zam üzerine zam geldi. Benzin ve motorinde pompa fiyatları yaklaşık 3,5 kat arttı. Aynı dönemde vergi yükündeki artış ise pompa fiyatlarındaki fahiş artışı bile ikiye katladı. Akaryakıttan alınan vergi 7 ayda neredeyse 6 kat arttı. Saray iktidarı ise bu artışı görmezden geliyor. Kasım 2021''de benzinden alınan vergi yükü 1 lira 30 kuruştan, 7 lira 67 kuruşa çıktı. Artış yüzde 490. Motorinden alınan vergi yükü 1 lira 26 kuruştan, 7 lira 9 kuruşa çıktı. Artış yüzde 463. Yani motorinden alınan vergideki artış neredeyse 5,5 kat, benzinden alınan vergideki artış ise neredeyse 6 kat. İktidar; 7 ayda bütün sektörlerin temel bir girdisi olan akaryakıttan alınan vergi 6 kat artarken, hiç utanmadan kira artışına yüzde 25 oranında sınır getiriyor." Tablo o kadar kötü ki, hemen merak ettiğimiz soruyu soruyorum: Mazot daha da artar mı? İşte korktuğum cevap: "İktidarın müdahale etmemesi durumunda, tüketimin artacağı yaz aylarında akaryakıt ürünlerinin fiyatının 40 liraya çıkması kaçınılmazdır. Hatta 40 LİRAYI DA GEÇEBİLİR."

"Çünkü; Aralık 2021 tarihinde litre fiyatı 10 liranın üzerine çıkan benzin ve motorin, Şubat 2022''de 15 liranın üzerine, Mart 2022''de 20 liranın üzerine ve son olarak Mayıs 2022''de 25 liranın üzerine çıkmıştır. Haziran''da 30 lirayı buldu. AK Parti iktidarının yanlış politikaları doları tutmayı bırakın, ateşe benzin döker gibi politikalar. Ekonomide yangın büyüyor. Mutfaklar da çarşıda pazarda yangın büyüyor. Tek çözüm hemen seçim!" Gelin de hak vermeyin… Evet bu karanlıktan bizi kurtaracak tek çıkış seçim… Sayın Akın''a parti olarak çözüm önerileri olup olmadığını da sordum. Oldukça kapsamlı çözümlerin olduğunu gördüm onları yazmaya başlarsam sanırım sayfalar dolar, lakin içlerinden ''Kırmızı Mazot'' ilgimi çekti. Bakın Sayın Akın o projeyi nasıl anlattı: "Akaryakıta art arda gelen zamlar tarım ve hayvancılık başta olmak üzere tüm sektörleri olumsuz etkilemektedir. Akaryakıt özellikle mazot üzerindeki vergilerin sıfırlanarak başta çiftçilerimize ve ana maliyeti akaryakıt olan tüm sektörlere rahat bir nefes aldırmayı hedeflemekteyiz. Akaryakıta art arda gelen zamların nedeni döviz kurunun yüksek olması, yani millî paramızın saray iktidarı döneminde olağanüstü değer kaybetmesidir. Akaryakıt fiyatının bu kadar yükselmesinin uluslararası piyasalardan kaynaklı olduğunu ifade eden iktidar mensupları vatandaşlarımıza gerçekleri söylememektedir. Bu zamların tek sebebi AKP iktidarı, saray yönetimidir. Hububat üretimi yapan çiftçi, dönüm başına 8 ila 10 litre mazot kullanmaktadır. (Tarım Bakanlığı verisi). Çiftçi mazotun litresine bölgesel olarak değişiklik gösterse de 30 lira ödüyor. Çiftçinin mazot için litrede verdiği vergi 7 lira 34 kuruş. KDV''si 5 lira 28 kuruş, ÖTV''si de 2 lira 06 kuruş. Hububat üreticisi bir çiftçi 1 dönüm için yaklaşık 75 lira KDV ve ÖTV ödüyor. CHP olarak bizim önerimiz çiftçimiz için mazotta KDV ve ÖTV''yi sıfırlamak. Avrupa ülkelerinde örneklerine rastladığımız çiftçiye ve bazı sektörlere uygulanan vergisiz ya da düşük vergili akaryakıt uygulamalarının bir benzeri ülkemizde de hayata geçirilecek. Akaryakıta art arda gelen zamlar tarım ve hayvancılık başta olmak üzere tüm sektörleri olumsuz etkilemektedir. Akaryakıt özellikle mazot üzerindeki vergilerin sıfırlanarak başta çiftçilerimize ve ana maliyeti akaryakıt olan tüm sektörlere rahat bir nefes aldırmayı hedeflemekteyiz." Sayın Akın tarımda kullanılacak mazotun kırmızı marker ile ayrıştırılıp bu stratejik sektöre destek olunacağını belirtti. Türkiye''de enflasyonun iki ana nedeni var: Tarım ve Sanayi. Dolayısıyla sırf bu proje bile tarımda girdi maliyetlerini düşürerek enflasyona bir darbe vuracak. Evet sorunlar çok, ama gelecek için umutlu olmalıyız çünkü muhalefet bu sefer hazır…”

İlgili Haberler