Eylem Tok Türkiye'ye iade ediliyor. Savcının hakime sunduğu metin ortaya çıktı

Eylem Tok Türkiye'ye iade ediliyor. Savcının hakime sunduğu metin ortaya çıktı

Türkiye’nin gündemini sarsan Eylem Tok ve oğlu Timur Cihantimur’un hakkındaki davada yeni bir gelişme yaşandı. Tok'un Türkiye'ye iadesiyle ilgili dava sürerken savcının hakime sunduğu metinde, Tok için Türkiye’ye iade kararı yer aldığı ortaya çıktı.

Ehliyetsiz araç kullanarak Oğuz Murat Aci'nin ölümüne neden olan Timur Cihantimur’u ABD’ye kaçıran Eylem Tok'un Türkiye'ye iadesine yönelik karar çıktı.

Türkiye'nin gündemini etkileyen bu davayı yakından izleyen gazeteci Emrullah Erdinç, Eylem Tok'un Türkiye'ye iade edileceğini X hesabından duyurarak Mehmet Sümer'in paylaşımını tweetledi.

VOA'dan Can Kamiloğlu ve Mehmet Sümer'in haberine göre; Eylem Tok’un, Türkiye’ye iadesiyle ilgili davaların görülmesine Massachusetts eyaleti Boston Bölge Mahkemesi’nde devam ediliyor.

01000000-0aff-0242-b6e1-08dc4463d057-w650-r0-s.jpg

İADE KARARI GEREKÇELERİYLE AÇIKLANDI

Massachusetts Bölge Başsavcı Yardımcısı Kristen A. Kearney, Tok’un 11 Eylül'de Boston'da yapılacak iade duruşması öncesinde ABD Dışişleri Bakanlığı'nın iadeyi onaylaması için hazırladığı taslak karar metnini Hakim Donald Cabell’e sundu. Taslak metinde, Tok'un iadesi gerekçeleriyle açıklandı.

tok1jpg6cdr8ngwdkyffgynyvrzwjpgjyny3n3l9egt5vhc5pxhvgjpg-6-fdeqq7y0okfbffvvt0ca.jpg

HAKİM TÜRKİYE'YE İADESİNİ ONAYLADI

Hakim, Türkiye’den gelen delilleri yeterli bularak, Tok’un Türk Ceza Kanunu'nun 281. maddesine göre delilleri yok etmek, saklamak ve değiştirmek, ayrıca 283. maddesine göre suçluyu korumaktan Türkiye'ye iadesini onayladı.

KARAR VERİLENE KADAR GÖZETİM ALTINDA TUTULACAK

Taslak karar metninde, ABD Dışişleri Bakanı tarafından iade ve teslim konusunda daha ayrıntılı karar verilene kadar Tok'un gözetim altında tutulması gerektiği belirtildi.

savcinin-hakime-sundugu-taslak-metin-ortaya-cikti-eylem-tok-icin-turkiye-ye-iade-karari.jpg

SAVCI HAZIRLADIĞI TASLAK KARAR METNİNİ KAMUYA AÇIK BİR ŞEKİLDE PAYLAŞTI

Başsavcı Yardımcısı Kearney, taslak karar metnini kamuya açık bir şekilde paylaştı. Tok ile ilgili hazırlanan taslak iade kararında, mahkemenin 11 Eylül 2024 tarihinde yapılan iade duruşmasının ardından Türkiye tarafından sunulan belgeleri değerlendirdiği belirtildi. Metinde, ABD ile Türkiye arasındaki suçluların iadesi anlaşmasının bu davada geçerli olduğu ifade edildi.

Savcının hazırladığı taslak karar metninde, Türkiye’nin ABD ile 1979 yılında imzaladığı suçluların iadesi anlaşmasına uygun belgeler sunduğu ve bu belgelerin Tok'un yargılandığı suçlarla ilgili olduğu açıklandı. Taslak karar metninde, Türkiye'nin iade talebinde bulunduğu Eylem Tok'un delilleri yok etmek, gizlemek veya değiştirmek ve suçluyu koruma suçlarından Türkiye'ye iadesinin onaylandığı belirtildi. Ayrıca, mahkemeye sunulan kanıtların yeterli olduğu ve Tok'un suçlandığı suçların ABD’de işlenmiş olması halinde ağır suçlardan yargılanmasını haklı çıkaracak nitelikte olduğu vurgulandı.

savcinin-hakime-sundugu-taslak-metin-ortaya-cikti-eylem-tok-icin-turkiye-ye-iade-karari-1.webp

“İADEYLE İLGİLİ SON KARARI ABD DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI VERECEK”

New York Barosu avukatlarından Cahit Akbulut, taslak karar metninin kamuya açık olarak paylaşılmasını "sıradışı" olarak değerlendirdi. Akbulut, taslak karar metninin duruşma öncesinde paylaşılmasının şaşırtıcı olduğunu ve savcı ile hakimin Tok’un Türkiye’ye iadesi kararını daha önceden verdiklerini belirtti. Akbulut, son kararı ABD Dışişleri Bakanlığı'nın vereceğini ve dava sürecinde yaşanan gelişmelerin bu yönde olduğunu düşündüğünü ifade etti.

tt.jpg