İlk aşamada 2 milyon 250 bin vatandaşı emekli edecek olan EYT düzenlemesi Resmi Gazete''de yayımlanarak yasalaştı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından başvuru kabul süreci devam ederken, EYT tasarısında yer alan "8 Eylül 1999 öncesi işe başlamış olmak" şartını karşılamasına rağmen mesleğe başlangıcının ilk yıllarında sigortasız çalışmış ve primi yatırılmamış vatandaşlar için nasıl EYT''li olunabileceği de ortaya çıkmış oldu.
Başvuruların açılmasının ardından 2 hafta geçerken, şu ana kadar 1 milyon 200 binin üzerinde kişi dilekçe ile emeklilik başvurusunu tamamladı.
Sabah gazetesinde yer alan habere göre; işe girişi 8 Eylül 1999 tarihi öncesi olmasına karşın primi yatırılmayan yüz binlerce mağdur, iş mahkemelerinin yolunu tuttu. Fiili olarak çalışmasına karşın, patronunun yanlış beyanları sonucu emeklilik hakkını kaybetmek istemeyen mağdurlar, açtıkları dava sonucunda emeklilik haklarını elde edebilecek.
ÇALIŞMANIN İSPATLANMASI GEREKİYOR
Açılan dava sonucunda, mağduriyet yaşayan davalının, 8 Eylül 1999 tarihinden önce belirli bir ücret karşılığında iş akdini yerine getirdiğini ispatlaması halinde, emeklilik hakkını elde etmiş olacak. Bu durumda, belirtilen tarihten önce çalışmamasına karşın yalan beyanda bulunarak sahte bir iş gösteren ya da herhangi biri için yalan tanıklık yapan kişilere hapis cezasına varan yaptırımlar uygulanacak.
Çalışmaların belgelerle ispatlanması, sigorta müfettiş raporuyla belirlenmesi halinde hak düşürücü süre işlemiyor. İki yıl sigortasız çalıştırıldıktan sonra girişi yapılarak 10 yıl çalışıp 2022 yılından işten ayrılan 2027 sonuna kadar sigortasız çalıştığı dönem için dava açabilir.