İrem GÜL/ Günboyu
EYT yasası, 9 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanlar ve borçlanma yoluyla başlangıcı bu tarih öncesine çekebilenler için emeklilik kapısını araladı. Yaş şartının kaldırılması, emeklilik için prim ve yıl şartlarının tamamlanmasının yeterli kabul edilmesiyle, bu düzenleme özellikle staj ve çıraklık yapmış kişiler arasında büyük bir merakla bekleniyor.
Mevcut düzenlemelere göre, staj ve çıraklık süreleri için sağlık ve iş kazası sigortası primleri ödeniyor, ancak emeklilik için gerekli olan primler bu sürelerde yatırılmıyor. Bu nedenle staj ve çıraklık dönemleri, emeklilik hesaplamalarında genellikle göz ardı ediliyor.
İKİ İSTİSNA BULUNUYOR
Avukatlar, sigortalı olmaksızın ilk 6 ayı mahkemelerde, kalan 6 ayı da avukat yanında olmak üzere toplam 1 yıllık staj sürelerini borçlanabilirler.
Ayrıca, staj yapmış anneler, staj veya çıraklık sonrası dünyaya gelen çocukları için borçlanma yapma hakkına sahiptirler.
Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in yaptığı açıklama, çıraklık yapmış kişiler arasında büyük bir heyecan yarattı. Bilgin, stajın bir mağduriyet olmadığını belirterek, stajyerlerle iş akdi yapılmadığını ve bu nedenle emeklilik primlerinin ödenmediğini açıkladı. Ancak çıraklık durumunun farklı bir perspektife sahip olduğunu vurgulayarak, çıraklık için çalışmaların devam ettiğini ifade etti.
Meclis'in açılmasının ardından, bu konuda atılacak adımlar büyük bir merakla bekleniyor. Bu kişilere düzenleme kapsamında borçlanma imkânı verilmesi söz konusu olabilir. Eğer beklenen düzenleme gerçekleşirse, çıraklık süreleri sigorta süresi olarak kabul edilebilir ve işe başlama tarihleri geriye çekilebilir.
Yine de düzenlemeden yararlanabilmek için geçmişte çıraklık yapmış olmak yeterli olmayacak. Çıraklık sigortası yapılmış ve primleri düzenli olarak yatırılmış kişiler, düzenlemeden faydalanabilecekler. Bu sayede EYT yasası kapsamına girebilecekler.