Yıllarca EYT yasasının önüne set çeken AKP hükümeti, anketlerden gelen sonuçların ardından EYT için yeşil ışık yaktı.
EYT''nin yasalaşacağını açıklayan hükümet, söz konusu tasarının Meclis''e ne zaman geleceğini henüz açıklamazken, emeklilik sınırına gelmiş vatandaşlar ise yeni yollar aramaya devam ediyor.
EYT düzenlemesi kapsamında masadaki formüller ve staj girişi hakkındaki tartışmalarda gündemdeki sıcaklığını koruyor. Düzenleme kapsamında yaş şartını doldurmadan emekli olmak isteyen vatandaşların prim günlerini tamamlaması gerekiyor. Sigorta başlangıcı ile kadınlar için 20 erkekler için de 25 sene şartı aranırken yaş prim ve sigorta gününü tamamlayan kişiler de emekli olabilmektedir. Emekli olmak için farklı seçenekler sunulurken bunlardan bir tanesi de 3600 günü tamamlayan kişiler için geçerli olan şart olarak karşımıza çıkıyor. İşte EYT düzenlemesi hakkında merak edilen tüm detaylar…
EYT''SİZ NASIL EMEKLİ OLURUM?
Normal şartlarda emekli olmak isteyen vatandaşların çalışma yılını, prim gününü ve yaş şartını doldurması gerekiyor. Emekli olmak için yasada geçerli olan şartları tamamlayan kişiler ise emeklilik hakkı elde ediyor. Yapılan yeni düzenleme kapsamında çalışanların önüne engel olan bazı durumlarda ortadan kaldırıldı. Prim ve sigorta gününü tamamlayan kişilerin önüne yaş engeli çıkarken mağduriyetlerin giderilmesi için EYT düzenlemesi çalışmaları devam ediyor.
8 Eylül 1999 öncesinde sigorta girişi bulunan kişiler 3600 günle ve 15 sene sigortalılık süreci ile yaş şartını beklemeden emekli olabilmektedir. Eylül 1999 öncesinde sigorta başlangıcı bulunan kişiler 15 yıllık hizmet süresini tamamladıktan sonra 3600 prim günü ile emekli olma hakkını elde ediyor. Bu kapsamda çalışan kişiler kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir.
Mayıs 2022 yılında 15 yıllık sigorta süresini tamamlayan kadın çalışanlar 50 erkek çalışanlar ise 55 yaşında emekli aylığı alabiliyor. 3600 gün yaşlılık, ölüm, malullük sigorta primlerini ödeyen kişiler de erken emekli olma hakkından yararlanabilmektedir.
15 YIL ÇALIŞAN VATANDAŞLAR EMEKLİ OLABİLİYOR MU?
8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olan vatandaşların 15 yıl sigortalılık süresini ve 3600 gün prim ödeme şartını tamamlaması durumunda yaş şartı ile birlikte emekli olma hakkı bulunuyor.
Yasada belirlenen hizmet süresi ve prim gün sayısı tamamlanması durumunda yasada geçerli olan yaş şartı kabul edilmektedir. Bunun yanı sıra kademeli bir şekilde erken yaşlarda emekli olma avantajından yararlanabilirsiniz. Prim gününün tamamlandığı tarih ise emekli olmanız gereken yaş şartını belirlemektedir. Çalışanların emekli olması için kadınlardan 50 erkeklerden ise 55 yaş şartı isteniyor.
PEKİ 15 YIL ÇALIŞAN MEMUR EMEKLİ OLABİLİR Mİ?
Emekli Sandığı Kanunu kapsamında sakatlığı nedeniyle göreve alınan ve en az 15 yıl hizmeti bulunan kişiler istekleri durumunda emekli aylığı almaya hak kazanır. Sigorta girişi 1999 öncesinde olan kişiler ise süre ve prim gününü doldurduğunda kıdem tazminatı alabilmektedir. Kıdem tazminatı için staj sigortası başlangıç tarihi olarak kabul edilmez.
PEKİ YA 2022''DE PRİM ÖDEMESİ TAMAMLANAN KİŞİLER?
23 Mayıs 2002 tarihinde 15 yılını tamamlayan kadın çalışanlar 50 erkek çalışanlar ise 55 yaşında 3600 gün malullük,yaşlılık ve ölüm sigortaları kapsamında ya aylık almaya hak kazanır.
24 Mayıs 2022 tarihi ile 23 Mayıs 2005 tarihleri arasında koşulu tamamlayan kadınlar 52 erkekler ise 56 yaşında emekli olabiliyor.
Sigorta başlangıcı Kasım 1981 tarihinden önce olan kadınlar ise 50 Kasım 1976 öncesinde olan erkekler ise 55 yaşında 3600 günü tamamlamaları durumunda emekli olabilmektedir.
İHBAR SÜRESİNE UYMAK ZORUNLU MU OLDU?
Belirsiz süreli iş sözleşmesi kapsamında işçi tarafından feshedilen ve haklı sebeplerden birine sahip olan çalışanlar ihbar süresine uymak zorunda değildir.
ASKERLİK BORÇLANMASI İLE SÜRE DOLDURULABİLİR Mİ?
SSK kapsamında yer alan çalışanların 15 yıl 3600 günle emekli olabilmesi için 8 Eylül 1999 öncesinde işe girmiş olması gerekiyor.
Askerliğine sigorta başlangıcından önce yapan kişiler de borçlanma yaparak 15 yıl 3600 gün emeklilik imkanından yararlanabilmektedir.
Yıpranma payı bulunan mesleklerde çalışan kişiler de prim ödemesinden yararlanarak erken emekli olabilmektedir.
BAKAN BİLGİN DETAYLARI PAYLAŞTI
EYT konusundaki tartışmalar devam ederken açıklamalarda peş peşe geliyor. Bakan Bilgin EYT düzenlemesi hakkında merak edilenleri şu sözlerle yanıtladı:
"Biz 1999 öncesi işe girmiş olanların yaş sorunu yüzünden emeklilikte karşılaştıkları sorunun çözümüne dönük düzenleme hazırlığı içerisindeyiz. Bu tek tip bir düzenleme. Bazı televizyonlarda uzman diye elinde kalemle hesaplamalar yapıyorlar, bu rakamlar onlar açısından maalesef doğru değil. Ellerinde veriler yok. Bütün çalışanların yaşı, günü ve prim sayısı gibi tüm veriler elimizde. O gerçek veriler üzerinde çalışıyoruz. Aralık ayında bunu Meclise intikal ettireceğimizi kamuoyuna açıkladık ve sayın Cumhurbaşkanı''mıza da bu konuda bilgi verdik."
Staj ve çıraklık döneminin EYT kapsamında yer alıp almadığı sorusuna yanıt veren Bakan Bilgin, onların farklı olduğunu vurguladı. Staj süresinin EYT kapsamında yer almadığını belirten Bakan Bilgin, sigorta girişi olanlarda problem olmadığını aktardı. Çıraklık ve stajyerliğin bir sigorta girişi olmadığının altını çizen Bakan Bilgin, o durumun sağlık sigortasını korumak adına yapılan bir sistem olduğunu aktardı.