F-16 yerine Eurofighter geliyor

F-16 yerine Eurofighter geliyor

Fransız savunma sanayisi dergisi Metadefense, Türkiye'nin ABD'den F-16 yerine Eurofighter Typhoon savaş uçakları almayı düşündüğünü iddia etti. Türkiye'nin bu tercihinin, F-35 programından çıkarılması ve Yunanistan'ın Rafale savaş uçaklarını almasıyla bağlantılı olduğu belirtildi.

Fransa medyasında yer alan haberlere göre, Türk Hava Kuvvetleri'nin İngiltere, Almanya, İtalya ve İspanya'nın ortak girişimi Eurofighter Typhoon savaş uçaklarını satın almaya çok yakın olduğu belirtiliyor. Savunma sanayisi dergisi Metadefense'e göre, Türkiye, ABD'den almayı planladığı F-16V siparişlerinin bir kısmından vazgeçerek bu yönde adım atacak.

Türkiye'nin Eurofighter Typhoon için gereken bütçeyi sağlamak amacıyla, 23 milyar Euro değerindeki 40 adet F-16V ve 80 adet F-16 modernizasyon kiti siparişinin bir kısmını iptal etmeyi planladığı ifade ediliyor. Eurofighter anlaşmasının maliyetinin 8 ila 10 milyar Euro arasında olması bekleniyor.

Yunanistan'ın Rafale savaş uçaklarını satın alması ve Türkiye'nin F-35 programından çıkarılması, Türkiye'nin Eurofighter Typhoon'a olan ilgisini artırdı. Ancak Almanya'nın Eurofighter satışına onay verme konusunda ikna edilemediği bildiriliyor. Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un tutumunda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsrail'e yönelik açıklamalarının etkili olduğu belirtiliyor.

197109.jpg

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Scholz ile yaptığı görüşmede, savaş gemileri için motorlar ve nükleer santraller için türbinler gibi konuların da gündeme geldiği kaydediliyor. Scholz'ün Suudi Arabistan'a Eurofighter satışına onay vermesi, Türkiye'ye yönelik tutumunda değişiklik sinyali olarak yorumlanıyor.

40 adet Eurofighter Typhoon savaş uçağının satın alınmasıyla ilgili müzakereler, 9-11 Temmuz 2024 tarihlerinde ABD'de düzenlenen NATO zirvesinde gerçekleştirildi. NATO zirvesi, Türkiye'nin müttefikleriyle savunma işbirliğini güçlendirmesi açısından önemli bir platform oldu, ancak Almanya tarafından henüz resmi bir onay gelmediği belirtiliyor.