Fatih Altaylı'dan müfredatı değiştiren Milli Eğitim Bakanı'na korkunç suçlama

Fatih Altaylı'dan müfredatı değiştiren Milli Eğitim Bakanı'na korkunç suçlama

Kocaeli'ndeki lisede, askılı elbise giyen kız öğrenciler 'uygunsuz kıyafet' krizi sonrası gazeteci Fatih Altaylı'dan Milli Eğitim Bakanı'nın uykularını kaçıracak suçlama.

Kocaeli'ndeki lisede, askılı elbise giyen kız öğrenciler 'uygunsuz kıyafet' gerekçesiyle mezuniyet törenine alınmazken, Bakan Tekin'in skandal açıklaması tepkilere neden oldu. Gazeteci Fatih Altaylı'tan sert açıklama geldi.

Kocaeli'nde bir lisede, askılı elbise giyen kız öğrenciler 'uygunsuz kıyafet' gerekçesiyle mezuniyet törenine alınmadı. Olay sonrası tepkiler üzerine soruşturma başlatılırken, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, canlı yayında konuya ilişkin açıklama yaptı ve yaşananları "basit bir olay" olarak nitelendirdi.

l1.webp

ALTAYLI'DAN SERT TEPKİ

Fatih Altaylı konula ilgili sert bir açıklamada bulundu. Altaylı, "Böyle bakandan böyle milli eğitim. Türkiye Yusuf Tekin’in bakan olabildiği bir ülke. Bunlar ‘Müfredatı hazırlarken 64 bin soru sorduk’ diyorlardı. Kime sorduklarını çözdüm: Taliban’a, cemaatlere, terör örgütlerine sormuşlar. En sonunda zannediyorum Afganistan Milli Eğitimle oturup bu müfredatı hazırlamışlar" dedi.

BAKAN TEKİN'DEN AÇIKLAMA

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yaptığı açıklamada, yaşanan olayın öğretmenlerin hukukunu korumak adına hassasiyetle ele alınması gerektiğini belirtti. Tekin, öğretmenlerin fedakarlıklarını vurgulayarak, bu basit bir olay yüzünden tüm emeklerinin heba olmasının üzücü olduğunu ifade etti.

l3.jpg

"KATILIM LİSTESİ ALINMIŞ, LİSTEDE OLMAYAN KİŞİLER…"

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, mezuniyet töreniyle ilgili yaşanan tartışmaları değerlendirirken okul müdürünün mantıklı bir başlangıç yaptığını belirtti. Müdürün, katılımcıları belirlemek için velilere soru sorduğunu ve katılım listesi aldığını aktardı. Ancak katılım listesinde olmayan kişilere yer kalması durumunda alınabileceğine dair yapılan açıklamaların tartışmalara yol açtığını ve olumsuz görüntülerin medyada yer aldığını dile getirdi. Tekin, öğretmen arkadaşlarının bu durumdan üzgün olduğunu ifade etti ve olayın kısa sürede çözüldüğünü söyledi.

l2.jpg

"ÖĞRETMENLERİ ZAN ALTINDA BIRAKMAYIN"

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"Öğretmenlerimizin uzun süredir yürüttüğü çalışmalar kamuoyu gündemine yansımıyor. 76 bin okulun içerisinde yaşanan bir olay, tüm eğitim camiasını genellemelerle hedef haline getiriyor. Ben, toplumun olumlu ve yapıcı geribildirimlerini bekliyorum. İlçe ve il müdürlerimizin hızlı müdahaleleri sayesinde sorunlar hızla çözüme kavuşturuldu. Okul müdürümüz, başlangıçta kontrolü kaybetmiş olabilir ancak gerekli incelemeleri başlattık. Eğer bir ihmal varsa, gereken cezai işlemler uygulanır. Ancak herhangi bir ihmal olmadığı durumda, birçok kişi mağdur duruma düşer."

NE OLMUŞTU?

Kocaeli'de bir lisenin mezuniyet töreni öncesi velilere "Veli izin onay formu" gönderildi. Formda, milli manevi değerlere ve kılık kıyafet yönetmeliğine uygun giyinme şartları belirtildi. Bazı kız öğrenciler, yönetmeliğe aykırı kıyafetler giydikleri gerekçesiyle törene alınmadı. Yaşanan gerginlik üzerine okula jandarma ekipleri sevk edildi.

Kocaeli'nin Gebze ilçesine bağlı Kirazpınar Mahallesi'nde bulunan Alaettin Kurt Anadolu Lisesi'nde öğrenciler için okul yönetimi tarafından bahçede mezuniyet töreni düzenlendi. Ancak tören öncesi velilere gönderilen "Onay formu" ve kız öğrencilerin okul yönetimine göre "Uygunsuz" olan kıyafetleri gerginliğe neden oldu.

"MİLLİ VE MANEVİ DEĞERLERE AYKIRI KIYAFET" YASAĞI

Velilere gönderilen formda, "Milli Manevi değerlere, kılık kıyafet yönetmenliğindeki temel sınırlandırmalara, yırtık veya delikli kıyafetler ile şeffaf kıyafetler giyemez. Vücut hatlarını belli eden şort, tayt gibi kıyafetler ile diz üstü etek, kısa pantolon koluz gömlek ve tişört giyemez. Siyasi sembol içeren simge, şekil ve yazıların yer aldığı fular, bere, şapka, çanta ve benzeri materyalleri kullanamaz" ifadeleri yer alırken, velilerin imzalaması istendi.

Bugün akşam saatlerinde düzenlenen mezuniyet töreni öncesi bazı kız öğrenciler, yönetmeliğe aykırı kıyafetler giydikleri gerekçesiyle tören alanına alınmadı. Öğrencilere kapı kapatılırken, bazı veliler ve öğrenciler, okul yönetimine tepki gösterdi. Veliler ve okul yönetimi arasında tartışma çıktı. Yaşanan gerginlik üzerine yapılan ihbarla okula jandarma ekibi sevk edildi.

Olayın bildirilmesi üzerine Gebze İlçe Milli Eğitim Müdürü Şener Doğan, okula geldi. Doğan'ın veliler ve öğrencilerle konuştuktan sonra tüm öğrenciler içeri alarak, mezuniyet törenine katılmalarına izin verdi.

"28 ŞUBAT SÜRECİNİ ARATMAYAN UYGULAMA"

Eğitim-İş Sendikası Kocaeli 2 No'lu Şubesi, yaşananlara tepki göstererek yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

"Bugün Gebze Alaattin Kurt Anadolu Lisesinde, mezuniyet töreninde kız öğrencilerimizin kıyafetleri gerekçe gösterilerek mezuniyete alınmadıkları, veliler tarafından sosyal medyada paylaşılmış olup, sendika olarak yapmış olduğumuz araştırmalarda protokolün katılacağı bahane edilerek özellikle kız öğrencilerin kıyafetleri günler öncesinden okul yönetimi tarafından görülmek istenmiş, kıyafetine onay çıkan öğrencilerin programa dahil edileceği söylenmiştir.

Bugün yapılan programa da okul yönetimince kıyafetleri uygun bulunmayan öğrenciler alınmayarak okul kapısı önünde bekletilmiştir. Bu uygulama Cumhuriyet'in 100'üncü yılını kutlayan laik Türkiye Cumhuriyeti'ne yakışmayan bir uygulamadır.

28 Şubat sürecini anımsatan, hatta aratmayan bu tür uygulamalar ülkenin toplumsal barışına hizmet etmeyeceği gibi yıllardır kadının kıyafeti üzerinden yürütülen anlamsız tartışma ve uygulamalara bir yenisini daha eklemiştir. Bu olayın takipçisi olacağımızı, sorumlular hakkında gerekli soruşturmanın zaman geçirilmeden derhal açılmasını talep ediyoruz. Süreci kararlılıkla takip edeceğimizi kamuoyuna duyuruyoruz."