Fıtığın yüzde 99'u ameliyatsız tedavi edilebilir

Fıtığın yüzde 99'u ameliyatsız tedavi edilebilir

Medicana Sivas Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Profesörü Dr. Mustafa Gürelik sinir basısına yol açan bel fıtığının sadece yüzde 1'inin ameliyat gerektirdiğini hastaların büyük bölümünün istirahat ya da ameliyat dışı tedaviler ile iyileşmekte olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Mustafa Gürelik hangi sorunlar için bel ameliyatı olunması gerektiğini anlatarak, "Omurga ve omurilik yaralanmaları, tümörler, enfeksiyonlar, doğumsal anomaliler ve omurganın dejenerasyonuna bağlı sorunlarda bel ya da diğer omurga bölümlerinde ameliyat yapılmaktadır. Bu sorunlar içerisinde en yaygın görülenleri omurga dejenerasyonuna bağlı hastalıklardır ve bu yüzden yapılan ameliyatların büyük kısmı bu hastalıklar ile ilgilidir" dedi.
Ameliyat tekniklerinden bahseden Gürelik, "Omurga ve omurilik hastalıklarında temel iki sorun ve buna karşılık gelen iki temel teknik vardır. Sorun ya omurilik ve omurilikten çıkan sinir köklerinin basıya uğraması ya da omurganın sağlamlığını, yapısını, hareket özelliklerini etkilemesi şeklindedir. Buna göre ameliyatlarda omurilik ya da sinir basısı ortadan kaldırılmakta veya omurgadaki yapısal ve fonksiyonel sorunlar tedavi edilmektedir. Hastalığın türüne, yerleşimine göre ameliyat omurganın önünden, arkasından ya da bazen yanından yapılabilmektedir. Ameliyatlarda bazen implant kemik gibi materyaller kullanılmaktadır. Ameliyatlarda, mikroskop, endoskop gibi yüksek teknolojik cihazlar kullanılmaktadır" diye konuştu.

“Ameliyat oldukça güvenli”
Ameliyatın oldukça güvenli olduğunun altını çizen Gürelik ,"Teknolojik gelişme, bu hastalıklar ve tedavileri konusunda bilgi birikimi ve deneyimler birçok hastalığın tedavisindeki ameliyatları oldukça güvenli kılmaktadır. Yukarıda bahsedilen hastalıklar içerisinde omurilik tümörleri ve omurga dizilim bozukluğu olarak adlandırabileceğimiz skolyozun cerrahi tedavisi diğer hastalıklara göre bazı zorluklar göstermektedir. Ancak ameliyat sırasında omurilik ve sinir fonksiyonlarını gözlememize yardımcı olan nöromonitör olarak adlandırılan ileri teknoloji cihazları hasar oluşmadan ya da oluşurken cerrahları uyarabilmektedir. Böylece ameliyatlar daha güvenli hale gelebilmektedir" şeklinde konuştu.