Fiyatı yüzde 100 artınca vatandaş çareyi onda aradı. Uyarıları görmezden gelip şişe şişe doldurdular

Fiyatı yüzde 100 artınca vatandaş çareyi onda aradı. Uyarıları görmezden gelip şişe şişe doldurdular

Damacana su fiyatlarının bir yılda %100 artması, mutfak masraflarını azaltmak isteyenleri sağlığa zararlı kaynaklardan su temin etmeye yöneltti. Araçlarıyla kaynağa gelip bakteri uyarısına aldırmadan su dolduranlar uzun kuyruklar oluşturdu.

Antalya'da şehir merkezine yakın çeşmelerde damacana, 5 litrelik şişeler ve büyük kovalarla su dolduranlar uzun kuyruklar oluşturdu. Yakın bölgede oturanlar günlük ihtiyaçları kadar su alırken, bazıları araçlarıyla gelip kovalarını doldurduktan sonra suyu evlerine götürdü. Bazı kişiler ise bu su ile sebze ve meyve yıkadı.

oog.jpg

UYARIYA ALDIRIŞ ETMEDEN ARAÇLARLA TAŞIDILAR

Konyaaltı ilçesindeki Hurma Mahallesi'nde belediyenin uyarı tabelasına aldırış etmeden, vatandaşlar kaynaktan su doldurmaya devam ediyor. Konyaaltı Belediyesi'nin yaklaşık 4 yıl önce astığı tabelada, "Bu su kaynağında koliform bakterisine rastlanmış, içme suyu olarak tüketilmesi uygun değildir" yazısını astı.

640xauto-001.webp

UYARILARIN ÜZERİ SARIYA BOYATILDI

Tabelada koliform bakterinin 100 mililitrede 72 koloni oluşturan birim (kob) bulunduğu belirtilmişti. Bu yazılar sarı boya ile kapatılmış, "uygun değildir" ifadesi ise beyaza boyanmıştı.

Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, açık kaynaklardan alınan suların fiziksel, mikrobiyal ve kimyasal bulaşmalara karşı dikkatli olunması gerektiğini söyledi. Sağlık Bakanlığı'nın İnsanı Tüketim Amaçlı Sular Yönetmeliği'ne göre, koliform ve escherichia coli gibi mikroorganizmaların su analizlerinde bulunmaması gerektiğini vurguladı.

ii-001.jpg

HASTALIK YAPICI MİKROORGANİZMALAR TAŞIYOR

Manavoğlu, koliform grubu bakterilerin hastalık yapıcı mikroorganizmalar içerdiğini ve bu mikroorganizmaların sıcakkanlı hayvanların bağırsaklarından kaynaklandığını belirtti.

koik.jpg

ÖLÜMCÜL SONUÇLAR DOĞURABİLİR

Bu bakterilerin toprak, çamur ve bitkilerden bulaşabileceğini ve mide bulantısı, kusma, ateş, halsizlik, karın ağrısı gibi rahatsızlıklara yol açabileceğini ifade etti. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde bu etkilerin daha ciddi olabileceği ve ölümcül sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulundu.

3697660-107f4b012fecd7fa0bc06040c6434801-640x640.jpg

Manavoğlu ayrıca, açık kaynaklardan su doldururken kullanılan plastik şişelerin zararlarına dikkat çekti. Plastik şişelerin tek kullanımlık olduğunu ve sürekli kullanılmasının bakteri oluşumuna ve zehirlenmeye yol açabileceğini belirtti. Kaynak sularının üretim tesislerinde birçok işlemden geçirilerek dezenfekte edildiğini ve mikroorganizmalardan arındırıldığını, açık kaynak sularının tüketiminde dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

İlgili Haberler