Fransız hızlı tren ağına saldırı

Fransız hızlı tren ağına saldırı

Fransız tren operatörü SNCF, yüksek hızlı demiryolu ağının "kötü niyetli eylemler" nedeniyle etkilendiğini duyurdu.

Devlete ait Fransız tren operatörü SNCF, Paris Olimpiyatları'nın açılış töreninden saatler önce yaptığı açıklamada, Fransa'nın yüksek hızlı demiryolu ağının "kötü niyetli eylemlerden" etkilendiğini duyurdu. Bu eylemler arasında ulaşım sistemini bozan kundaklama saldırıları da bulunuyor.

Soruşturmaya yakın bir kaynağın belirttiğine göre, saldırılar koordineli bir "sabotaj" olarak değerlendiriliyor. SNCF, "Bu, TGV ağını felç etmeye yönelik geniş çaplı bir saldırıdır" ifadesini kullanarak, birçok güzergahta seferlerin iptal edilmesi gerektiğini belirtti.

25-04-10-20230425-2-58393519-88310183.jpg

Ulusal tren operatöründen alınan bilgilere göre, "SNCF, gece boyunca birden fazla eşzamanlı kötü niyetli eylemin kurbanı oldu" ve saldırılardan Atlantik, kuzey ve doğu hatları etkilendi. "Tesislerimize zarar vermek amacıyla kundaklama saldırıları düzenlendi" denilerek, etkilenen hatlardaki trafiğin büyük ölçüde kesintiye uğradığı ve onarım çalışmaları sürerken bu durumun hafta sonu boyunca devam edebileceği belirtildi. Trenlerin bazıları farklı hatlara yönlendirilse de, büyük bir kısmının iptal edilmesi zorunlu hale geldi.

SNCF, yolculara seyahatlerini ertelemeleri ve tren istasyonlarından uzak durmaları çağrısında bulundu.

fransa-hizli-tren-agina-kapsamli-sabotaj.jpg

Bu saldırılar, Paris'te Yaz Olimpiyatları'nın açılış töreni öncesinde, 300.000 seyirci ve VIP konukların katılımının beklendiği bir dönemde gerçekleşti. Akşam yapılacak geçit töreninde 7.500 kadar yarışmacının, 85 tekneden oluşan bir filo üzerinde Seine Nehri'nin altı kilometrelik bir bölümünde yolculuk yapması planlanıyor. İlk kez bir Yaz Olimpiyatları ana atletizm stadyumunun dışında düzenlenecek olan bu açılış töreni, Fransa'nın terör saldırılarına karşı en yüksek alarm seviyesinde olduğu bir dönemde ek güvenlik önlemleri gerektiriyor.

fransa-tren.webp

Paris'in Montparnasse tren istasyonunda, 30 dakikadan neredeyse iki saate kadar gecikmelerin duyurulmasının ardından birçok yolcu, yolculukları hakkında daha fazla bilgi bekliyordu. Gidiş salonundaki bir tabelada "Trafiğin 29 Temmuz Pazartesi günü normale dönmesi bekleniyor" yazıyordu.