Garanti ve TÜSİAD'dan sürdürülebilir finans hamlesi

Garanti ve TÜSİAD'dan sürdürülebilir finans hamlesi

Garanti BBA'nın ev sahipliğini yaptığı "Sürdürülebilir Finans" semineri Chapter Zero desteği ve TÜSİAD'ın katkılarıyla gerçekleştirildi.

Yeniçağ'dan Büşra Kapan'ın haberine göre, Garanti ve TÜSİAD'ın beraberliğinde gerçekleştirilen seminerde Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları'nın etkili bir şekilde uygulanması ve Avrupa Yeşil Mutabakatı gibi küresel ticaret ile finans piyasalarını etkileyen gelişmelere uyum sürecinde sürdürülebilir finans alanındaki önemli bilgiler paylaşıldı.

Garanti BBVA Ödeme Sistemleri, İş Birlikleri, Dijital Bankacılık ve Müşteri Çözümleri Genel Müdür Yardımcısı Murat Çağrı Süzer'in de katılımıyla düzenlenen seminere, TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Cevdet Alemdar, Chapter Zero Türkiye Yürütme Kurulu Üyesi Fatih Özkadı, Garanti BBVA Kurumsal Mahmut Akten, EBRD Türkiye Ülke Başkan Vekili Şule Kılıç ve TSKB Genel Müdür Yardımcısı ve Sürdürülebilirlik Lideri Meral Murathan gibi önemli isimler katıldı.

Seminerde konuşan Murat Çağrı Süzer, sürdürülebilir finans konusundaki gelişmelere değindi. Sözer, Garanti BBVA'nın çevresel sorumluluklarını uzun yıllardır sürdürdüğünü belirterek, 2025 yılına kadar 300 milyar euro sürdürülebilir finansman hedefine odaklandıklarını açıkladı. Türkiye'de 2023 yılında 120 milyar TL'nin üzerinde sürdürülebilir finansman sağladıklarını ifade eden Sözer, bu rakamı 2025 yılına kadar 400 milyar TL'nin üzerine çıkarmayı hedeflediklerini dile getirdi.

EBRD Türkiye Ülke Başkan Vekili Şule Kılıç ise finans sektörünün yeşil ekonomiye geçiş ve karbonsuz bir dünya oluşturmadaki rolüne vurgu yaptı. Kılıç, EBRD olarak 2025'ten itibaren her verilen finansmanın yarısını yeşil projelere ayırmayı planladıklarını ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne ihracat yapan şirketlerinin maliyetlerinin artacağına dikkat çekti.

Seminerde konuşan diğer bir katılımcı olan TSKB Genel Müdür Yardımcısı Meral Murathan ise karbon depolama teknolojileri ve yeşil hidrojen gibi konulara değindi. Murathan, Türkiye'de iklim kanununu beklediklerini ve bu kanunla birlikte bankalar olarak yol haritalarını netleştireceklerini belirtti. Seminer, sürdürülebilir finansın geleceği ve finans sektörünün bu alandaki sorumlulukları konusunda önemli bir platform sunarak sona erdi.

İlgili Haberler