Gebeliğin ilk 3 ayında buna dikkat!

Gebeliğin ilk 3 ayında buna dikkat!

Acıbadem Kayseri Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum, Tüp Bebek ve Üreme Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Cevat Rıfat Cündübey, gebeliğin ilk üç ayında sıkça karşılaşılan kanama ve lekelenme sorunlarının düşük tehdidi olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Dr. Cündübey, tüp bebek süreci hakkında da bilgi vererek, "Tüm gebelikler kıymetlidir. Ancak tüp bebek tedavisi zor ve zahmetli bir süreç olduğu için, tedavi sonrası oluşan gebelikler hem aile hem de bu süreci takip eden hekim için daha da değerli hale gelir. Takiplerimiz embriyo transferinden yaklaşık 10-12 gün sonra yapılan Beta HCG testi ile başlar. Beta HCG testi pozitif çıkarsa, kan değerlerinin düzenli artışını izlemek için testler yaparız. Ardından kesenin görülmesi için ultrason kontrolü yapar ve kalp atışlarını duymayı bekleriz" dedi.

aw218119-01.jpg

Gebeliğin ilk üç aylık dönemindeki en önemli problemlerden birinin kanama ve lekelenme olduğunu vurgulayan Dr. Cündübey, "Tüp bebek gebelikleri doğal gebeliklere kıyasla bazı farklılıklar içerir. Hastalarımıza transfer sonrasında verilen ilaçların kullanım süresi, sıklığı ve bırakılma zamanları hakkında bilgi veriyoruz. Kanama ve lekelenme sorunları, tüm gebeliklerde sık karşılaştığımız problemlerden biridir ve düşük tehdidi olarak değerlendirilir. Hastalarımızın bu durumlarda panik yapmadan hekimleriyle iletişime geçmeleri önemlidir. Kanama yoğunluğuna göre tedavi düzenlemeleri yaparız" ifadelerini kullandı.

ik.jpg