Manisa'nın Saruhanlı ve Turgutlu ilçelerinde kurutulmuş domates üretimi sezonu başladı. Bu yıl, 104 bin 410 dekar alanda yetiştirilen salçalık domateslerden 26 bin dekar alanda toplananlar kurutmalık olarak tarlalara serildi. İşçiler, domatesleri bazı yerlerde elle, bazı yerlerde ise makineyle kesip güneşe seriyor.
Domatesler tuzlandıktan sonra bir hafta boyunca kurumaya bırakılıyor ve ardından işlenmek üzere tesislere gönderiliyor. Kurutulmuş domatesler, Filipinler, Hollanda, Letonya, Litvanya, Tayland ve Yunanistan gibi ülkelere ihraç ediliyor. 2023 yılında toplamda 1 milyon 150 bin 67 ton kurutmalık domates ihraç edilirken, 2024 yılının Haziran ayı itibarıyla 277 bin 47 ton domates ihraç edildi.
Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, bu yıl kurutmalık domates fiyatlarının geçmiş yıllara göre düşük olduğunu belirterek, "Geçmiş yıllarda biraz para kazandıran domates, bu yıl ekonomik koşullardan dolayı kazandırmıyor. Üreticiler domateslerini tarlada bırakmamak için işleme sürecine yöneliyor. Fiyatların geçen yılki 70 TL'den daha yüksek olmasını bekliyoruz. Maliyetler çok yüksek ve 100 TL'nin altında satmamamız gerekiyor" dedi.
Saruhanlı Kayışlar Mahallesi'nde domates üretimi yapan çiftçi Aziz Ulu ise, bu yılki fiyat beklentisinin 100 TL ve üzerinde olduğunu ifade ederek, "İnşallah fiyatlar beklentimizin üzerinde olur ve çiftçi mutlu olur" şeklinde konuştu.