Bir zararı daha ortaya çıktı
Ülkemizde oldukça yaygın şekilde tüketilen fast food yiyeceklerin bir zararı daha ortaya çıktı. Prof. Dr. Meral Yüksel, fast food türü beslenmenin tehlikeli zararını açıkladı.
Fast food ve sağlıksız beslenmenin vücuttaki yağ dokusunu ve kandaki şeker düzeyini artırdığını anlatan Yüksel, yağ dokusundan salgılanan bazı moleküllerin beyinde olumsuz etkilere ve öğrenme bozukluklarına neden olduğunu söyledi.
“MERKEZİN ÇALIŞMADIĞINI GÖRÜYORUZ”
Yüksel, şunları söyledi: Bu besinler, vücudumuzdaki yağ dokusunu artırıyor. Yağ dokusu miktarı ne kadar çok artarsa salgılanan leptin (tokluk hormonu) miktarı o oranda artmaktadır. Artan bu leptin miktarı normalde beynimizde doyma dürtüsünün oluşması için gerekli uyarıyı sağlamak zorunda ancak leptin miktarı belli düzeyin üstüne çıktığı zaman doyma merkezinin çalışmadığını görüyoruz. Yani beynimiz doyma sinyalini algılamamaya başlıyor.
“BESLENME, ÖĞRENME BOZUKLUKLARI…”
Algılamamaya bağlı olarak açlık durumumuz devam ediyor ve tokluk durumuna geçemiyoruz. Bu durumda yemek yeme alışkanlığını sürdürerek daha obez oluyoruz. Bu durumdan beyinsel fonksiyonlar da etkilenebiliyor. Fast food türü beslenme, öğrenme bozuklukları meydana getirmeye başlıyor.