Gençler geleceğe umutla bakamıyor

Gençler geleceğe umutla bakamıyor

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Gençlik Kolları’nın Mayıs içerisinde gerçekleştirdiği gençlik araştırması yayımlandı. Yapılan çalışma, gençlerin gelecekleri ve ekonomik koşulları hakkında çarpıcı görüşleri ortaya koydu.

“Sizce Türkiye’de yüksek eğitim iş bulabilmede ne derece avantaj sağlar?” sorusuna yüzde 47,6’lık bir kesim ‘avantaj sağlamaz’ derken yüzde 20,8 avantaj sağlayacağını belirtti. Anketteki başka bir soru ise elindeki diplomalarla işsiz kalan gençlerin eğitimden ziyade zengin olmayı tercih ettiklerini ortaya koydu. “Eğitimli mi olmak mı, zengin olmak mı?” Sorusuna gençlerin yüzde 81,9’u zengin cevabını verirken ‘üniversite mezunu olmayı’ cevabını verenlerin oranı yüzde 18,1’ de kaldı.

Birgün'de yer alan habere göre, İşsizlikle boğuşan gençlerin verdiği cevapta ülkede liyakat sisteminin ne kadar işlediğini gözler önüne serdi. “Sizce özel sektörde iş bulabilmek için hangisi daha çok gereklidir?” sorusuna gençlerin yüzde 70,1’i ‘yüksek mertebede tanıdıklara sahip olmak’ derken ‘yetenekli olmak’ yanıtını verenlerin oranı sadece yüzde 29,9. Gençlerin verdiği cevap kamu açısından da farklı değil. Kamu sektöründe iş bulmaya ilişkin gençlerin yüzde 78,5’i ‘yüksek mertebede tanıdıklara sahip olmak’ derken ‘yetenekli olmak cevabını verenlerin oranı sadece yüzde 21,5.

Yüzde 69,7’si Avrupa’da doğmak istediğini belirtirken bunun nedeni başlıca nedenini gençlerin yüzde 58,6 ‘ekonomik koşullar’, yüzde 13,5’i ‘özgür yaşam’, yüzde 12,7’si ‘iyi eğitim’, yüzde 7,1’i ‘adil hukuk sistemi’ olarak açıklıyor.

“Türkiye’nin en büyük sorunu ne?” sorusuna ise yüzde 57,1’i ‘ekonomi’, yüzde 17,8’i ‘koronavirüs’, yüzde 9,6’sı ‘eğitim’, yüzde 4,7’si ise ‘yolsuzluk’ yanıtını verdi.

Bir diğer anket ise gençlerin siyasete olan ilgisini ortaya koydu. “Siyasetteki gelişmeleri ne sıklıkla takip ediyorsunuz” sorusuna gençlerin yüzde 48,7’si ‘çok sıkı takip ediyorum’ cevabını verirken yüzde 18,’si ‘hiç takip etmiyorum’ cevabını verdi. Diğer kalan kesim ise çok sık olmamakla birlikte takip ettiğini belirtti.
Bir diğer anket ise ‘siyasi suçlarda’ yargıya olan güveni ortaya koydu. “Sizce yargı, siyasi suçlarda bağımsız karar alabilmekte midir?” sorusuna gençlerin yüzde 53,6’sı ‘hayır’, yüzde 18,8’si ise evet’ yanıtını verdi.

Çalışma kapsamında sorulan son soru ise gençlerin ülkede fırsat eşitliğine olan inancını gösterdi. “Sizce Türkiye’de gençler için fırsat eşitliği var mıdır?” sorusuna gençlerin yüzde 65,9’u ‘hayır’ cevabını verirken ‘evet’ diyenlerin oranı sadece 12,1.