Genel Sağlık Sigortası primlerine dev zam! GSS prim borcu olanlar dikkat

Genel Sağlık Sigortası primlerine dev zam! GSS prim borcu olanlar dikkat

Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında binlerce vatandaşı ilgilendiren yeni bir gelişme yaşandı. Sigortalı bir işte çalışmayan ve eşi, anne ya da babası üzerinden sağlık hizmeti almayanların ödediği GSS primlerine zam geldi.

AHMET UNUTGAN-GÜNBOYU

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre, Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında alınan primler, asgari ücret zammına bağlı olarak arttı. Bu kapsamda bu yılın ilk yarısında aylık 300,24 TL olarak uygulanan GSS primi, Temmuz ayından itibaren ise aylık 402,44 TL olarak ödenecek. Türk vatandaşlığı almış kişilerin Türkiye’de ikamet etmeyen ana, baba, eş ve çocuklarının GSS primi de aynı şekilde artırılarak 402,44 TL’ye çıktı.

KİMLER GSS PRİMİ ÖDEMEK ZORUNDA?

Kanun uyarınca, anne babası sigortalı olsun olmasın 18 yaşından küçük Türk vatandaşları GSS primi ödemeksizin sağlık hizmetlerinden yararlanıyor. Yaş sınırı, lise ve dengi okul öğrencilerinde 20, yükseköğrenim görenlerde 25 olarak uygulanıyor. Eğitim durumuna göre tabi olduğu yaşları doldurduktan sonra herhangi bir işte çalışmayan veya çalışmakta iken sonradan işsiz kalıp da eşinden dolayı sağlık hizmeti alamayanlar GSS primlerini kendileri ödüyorlar.

GSS PRİM BORCU OLANLAR NE YAPMALI?

GSS ve BAĞ-KUR prim borcu bulunanlar normalde SGK üzerinden sağlık hizmeti alamıyorlar. Ancak, uzun süredir geçici düzenlemeler ile prim borcu olanlara devlet hastaneleri ve devlete ait üniversite hastanelerinden verilen sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkı tanınıyor. Bu uygulama 31 Aralık 2023 tarihine kadar süre uzatıldı. Ancak her ne kadar sağlık hizmeti alınsa da GSS prim borcu yükümlülüğü devam ediyor.

GELİR TESTİ YAPTIRMADAN ÖNCEKİ DÖNEM ÖDENMEK ZORUNDA

Son yıllarda sık sık çıkartılan yapılandırma kanunlarında GSS prim borçlarını faizsiz olarak ödeme imkânı getiriliyor. Söz konusu kanunlarda, ödeme gücü olmadığını belgeleyenlerin prim borçları tümüyle siliniyor. Ancak bu haktan, gelir testine kanun çıktıktan sonra girenler yararlanıyor. Kanun yürürlüğe girmeden gelir testine girmiş olanlar, ödeme güçlerinin olmadığı tespit edildiğinde sadece teste girdikleri tarihten sonra prim ödemekten kurtulabilir. Teste girmeden önceki borçları ödemek zorunda kalırlar.

İlgili Haberler