Yaprakları oval, meyveleri kırmızı taneli ve 4 metreye kadar uzayan bir bitki olan gilaburu meyvesi, sonbaharda olgunlaşarak tüketilmesi ile ağızda acımtırak bir tat verir. Bu nedenle gilaburu meyvesi işlemden geçerek farklı formlarda yiyecek olarak sofralarda bulunur.
C ve E vitamini, antosiyaninler, karoten, flavanoidler fenolik bileşiklere sahip olan gilaburu bitkisi mikroorganizma öldürücü, kolesterol dengeleyici, karaciğer detoksu, kramp ağrılarının azaltıcı, gaz giderici, yatıştırıcı, iltihap giderici, yara iyileştirici, kan sulandırıcı, antioksidan özellikler taşır.
FAYDALARI NELERDİR?
Anti bakteriyel ve iltihap kurutucu özelliği bulunan ve bağışıklık sistemine destek olan ve C vitamini, flavanoid içeriği bakımından zengin olan gilaburunun faydaları şunlardır:
- Gilaburu, ülseratif kolit, pankreatit gibi rahatsızlıklarda yara iyileşme sürecine katkı sağlar
- Böbrek taşı oluşumunu azaltmaya yardımcıdır.
- Yüksek tansiyonu dengelemeye yardımcıdır
- Rahim kaslarını gevşetir, adet sancısı ağrılarının azalmasına yardımcı olur
- Ödem ve şişkinliği azaltır
- Kabızlık problemine iyi gelir
- Cilt tabakalarını arındırır ve anti-aging etkisi yapar
- Kanser karşıtı özelliği ile hücre farklılaşmamasının önüne geçilmesine yardımcı olması bazı kanser türlerine karşı destekleyicidir.