Baharın habercisi olarak kabul edilen leylekler, Avrupa yolculuklarında mola vermek için İstanbul’a uğradı. İstanbul semalarında sürü halinde uçan leylekler canlı ve renkli bir manzara oluşturdu.
Cep telefonu ile kayda alınan o görüntüler izleyenleri adeta büyüledi.
LEYLEKLER TÜRKİYE’YE NE ZAMAN GELİR?
Nisan ayı, leyleklerin sayılarının belirgin bir şekilde arttığı bir dönemdir. Geçen yıl terk ettikleri yuvalarını bulup onarmaya başlamış olabilirler bile. Hatta bazı erken gelen leyleklerin yumurtalarını bile yuvalarında görmek mümkündür.
Mayıs: Yavru leyleklerin yumurtalardan çıktığı dönemdir. Bu ay boyunca anne ve baba leylekler, yavrulara sürekli olarak yiyecek getirirler. Yavru leyleklerin başlıca besinleri arasında solucanlar, kurbağalar, büyük böcekler, küçük fareler ve balıklar bulunur.
Haziran: Bu ayın ortalarında yavru leylekler oldukça büyümüş olurlar ancak henüz uçmayı başaramazlar. Bu dönemde anne ve baba leylekler, yavrulara yiyecek taşımaya devam ederler.
Temmuz: Haziran ayı, yavru leyleklerin ilk uçuş denemelerini yaptığı bir aydır. Bu dönemde yuvada zıplayan ve kanat çırpan yavruları görebiliriz. Yavru leylekler artık çok büyüdükleri için yuvada sığamazlar ve ebeveynlerine yakın ağaçlarda uyumaya başlarlar.
Ağustos: Bu ayda uçuş denemeleri daha sık hale gelir ve yavrular havada birkaç saniye daha kalabilirler. Yavru leylekler bu dönemde yere düşebilir, yuvaya geri dönmeye çalışırken direklere çarpabilirler. Ayın sonlarına doğru uçmayı başaran yavru leylekler, gruplar halinde güneye göç etmek için hazırlanırlar.
Eylül: Sonbaharın gelmesiyle birlikte anne, baba ve yavru leylekler güneye göç ederler. Birlikte yükselirler ve ardından güneye doğru süzülerek hareket ederler. Bu göç yolculuğu yaklaşık olarak 4 hafta sürer.
Ekim: Bu ay, leyleklerin Türkiye'den göç etmeleri için son fırsatlarından biridir. Bizim ülkemizde sonbahar yağmurları başladığında, onlar çoktan güneşli ve sıcak ülkelere doğru yola çıkmış olmalıdır.
Kasım, Aralık, Ocak: Bu üç ay boyunca leylekler Güney Afrika'da kışlarlar. Burada, kuzey ülkelerine göre daha fazla yiyecek bulabilirler. Yeni bir göç için dinlenip beslenmeleri gerekir çünkü şubat ayında tekrar kuzeye doğru bir yolculuk yapacaklardır.
Şubat: Yaşlı leylekler, diğerlerinden daha erken bir zamanda Güney Afrika'dan kuzeye doğru göçe başlarlar ve 4-5 hafta içinde Türkiye'ye ulaşırlar.
Mart: Kışı Türkiye'de geçiren leylekler ve Güney Afrika'dan ilk gelenler bu ayda yuvalarını yenilemek için uçuşa geçerler. Mart ayının sonuna doğru Türkiye'ye göç eden leyleklerin sayısı artar. Türkiye'de kışlayan leylekler, yuvalarını sahipleri geldiğinde savunmaya başlarlar ve yeni yumurtalarını bırakmak için sabırsızlanırlar.