Google ekibi ilk kez Meclis'te. Telif ödeme sistemi masada

Google ekibi ilk kez Meclis'te. Telif ödeme sistemi masada

Google temsilcileri, dijital telif yasası konusuyla ilgili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dijital Mecralar Komisyonu'na sunum gerçekleştirdi. Sunum sırasında Google ekibi, yeni düzenlemelere uyacaklarını ifade etti.

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı ve AKP Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, daha önce tarafları dinlemek suretiyle dijital telif konusunun genel bir çerçevesini çizmeye çalıştıklarını belirterek, "Bugün de bu yönetişim masasının önemli paydaşlarından ve taraflarından bir tanesi Google'ı ilk defa bu düzeyde, Türkiye'de dinlemiş olacağız." dedi.

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, AKP Hatay Milletvekili Yayman başkanlığında toplandı.

Yayman, Türkiye için tarihi günlerden biri olduğunu vurgulayarak, "Daha önce biz tarafları dinlemek suretiyle, dijital telif konusunun genel bir çerçevesini çizmeye çalıştık. Bugün de bu networkün, bu yönetişim masasının önemli paydaşlarından ve taraflarından bir tanesi Google'ı ilk defa bu düzeyde, Türkiye'de dinlemiş olacağız." diye konuştu.

Bir tarafta emek verilerek üretilen bir içerik diğer tarafta bu içeriğin izinsiz bir biçimde alınması, kullanılması ve yaygınlaştırılması olduğuna işaret eden Yayman, "Bu anlamda kurumsal olarak yapıların, şirketlerin, kurumların reklam geliri başta olmak üzere gelirlerinin azalması çok ciddi bir problem alanı oluşturmaktadır. Bizim öncelikli konuşmamız gereken konulardan bir tanesi haberin Avrupa normlarında olduğu gibi bir telif sayılması; ikincisi, bununla ilgili Google'la ve diğer arama motorlarıyla muhakkak bu anlamda bir anlaşmaya, bir görüş birliğine varılması ve bu konuda gerçekten emeğin karşılığını bulmasını önemsiyoruz. Dolayısıyla bugün tarafları dinleyeceğiz." diye konuştu.

"TİKTOK'TA YAYINLANAN VİDEO KABUL EDİLEMEZ"

Yapay zekayı ve etkilerini konuşmak yerine bugün dijital mecrada payalşılan bir içeriğin konuşulduğunu kaydeden Yayman, "Biz TBMM'de tüm dijital mecraları dinledik, TikTok'u da dinledik fakat TikTok isminin skandallarla anılması devam etmektedir. TikTok kullanıcısı bir kadının, sosyal medya hesabından yayınladığı bir video tüm Türkiye'yi ayağa kaldırmıştır. Sırf etkileşim almak uğruna, sırf dikkat çekmek uğruna, sırf bir farkındalık yaratmak uğruna 5 yaşındaki erkek kuzenine burada anlatamayacağım şekilde bir davranış içerisine girmesi, asla kabul edemeyeceğimiz uygulamalardır." değerlendirmesinde bulundu.

Bunun toplumda bir infial uyandırdığını dile getiren Yayman, "Ayrıca, bu paylaşımdan sonra o kadının yaptığı savunma skandala yeni bir boyut eklemiştir. Aile ise videonun eski olduğunu dile getirmiştir. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız bu konuya hemen müdahale etmiş ve il müdürlüğü birimleri, bürokrat arkadaşlar bir koordinasyon içerisinde bu konuya el atmıştır." ifadelerini kullandı.

"YAPAY ZEKA KONUSUNDA ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULMASI ÇALIŞMASI VAR"

Yapay zekayı daha fazla konuşmak gerektiğini belirten Yayman, "Bu konuda Meclisimizde de bir araştırma komisyonu kurulmasıyla ilgili çalışmalar var, biz bunu çok önemsiyoruz ve önümüzdeki günlerde bu konuyla ilgili daha önemli adımların atılacağı kanaatindeyim." dedi.

Komisyon Başkanı Yayman, Dijital Mecralar Komisyonunun yaz döneminde daha yoğun çalışarak Türkiye'nin bir dijital değerler haritasını çıkaracağını bildirerek, dijital dünyanın nedenlerini, niçinlerini, nasıllarını ortaya koymak, bu konuda bir çerçeve çizmek istediklerini söyledi.

Dijitalleşme meselesinin sadece kamu yönetimlerinin birtakım kamu politikaları belirlemek suretiyle yönetecekleri bir alan olmadığını dile getiren Yayman, şunları kaydetti:

"Muhakkak, dijital mecraların kendi toplum sözleşmelerini, kendi anayasalarını bireyle, toplumla ve devletle yapması gerekmektedir. Biz buna topluluk kuralları diyoruz, topluluk kurallarının yeniden belirlenmesi gerekiyor. Diğer taraftan biz özgürlüklerin sonuna kadar kullanılmasını savunmaktayız fakat burada özgürlük-güvenlik dengesi ve kamu düzeninin sağlanması konusunu çok önemli buluyoruz ve bu noktada da dijitalleşme meselesinin siyaset üstü bir konu olduğunu ve bunun Türkiye'nin geleceği olduğunu, dijitale sahip olanın geleceğe sahip olacağını bir kez daha belirtmek isterim."

Komisyon toplantısı, Google yetkililerinin sunumlarıyla devam etti.

"MASAYA OTURMAYA HAZIRIZ"

Google ekibi sunum yaparken Komisyon Başkanı Hüseyin Yayman araya girdi ve "Telif yasasına ne zaman geleceksiniz?" diye sordu. Bu soru üzerine Google temsilcileri "Tüm Türkiye’deki paydaşlarımızla masaya oturmaya hazırız" cevabını verdi.

GOOGLE: DÜZENLEMELERE UYACAĞIZ

Google ekibinden Tolga Subaşı ise toplantıda çok net ifadeler kullanarak “TBMM’nin yasalaştıracağı düzenlemelere saygı duyacağımızı ve uyacağımızı belirtmek isteriz, yayıncılarla bir araya gelerek kapsamlı çalışmalar yapmak isteriz” ifadelerini kullandı.

GOOGLE TELİF ÖDEMESİNİ KABUL EDECEK Mİ?

Google avukatı Gönenç Gürkaynak da yaptığı açıklamada ‘Neden Kanada ve Avusturalya’da telif var Türkiye’de yok’ sorusuna yanıt verirken ilgili yasal düzenleme ve yasa sonrası zemini işaret ederek “Kanun düzenlemesi sonrası Google dijital yayıncılara telif ödemesini kabul edecek gibi gözüküyor” dedi.

"VERGİ SORUYORUZ YANIT VERMİYORSUNUZ"

CHP’li vekil Okan Konuralp’tan Google ekibine yönelik sorusunda “Arkadaşlar her şey harika gibi sunum yapıyorsunuz. Yayıncılar adaletsizlikten şikayetçi. Siz neye razısınız? Türkiye Google olarak Kanada mı dememe razısınız Avusturya dememe mi razısınız? Biz yaparız, iyisiyle kötüsüyle yaparız. İyi olur kötü olur bir yasa çıkar. Siz neye razısınız. Siz Türkiye'ye nasıl bir model öngörüyorsunuz. İki cümlede insan 'Biz şuna razıyız.' Demez mi? Bence kaçıyorsunuz. Siz kaçıyorsunuz top çeviriyorsunuz, Sayın Gönenç Gürkaynak siz belki de Google’dan fazla vergi ödediniz. Vergi soruyoruz yanıt vermiyorsunuz. ” ifadelerini kullandı.

Konuralp sözlerinin devamında ise şu şekilde konuştu: “Bir önermede bulunuyor musunuz? Meclis'e gelmeniz güzel. Ama bize de bir takım şeyler söyleyin. Meclis'e gelmişsiniz ama birtakım şeyler söyleyin ya. Harika bir Google var. Aynı bir ay önce TikTok gibi. Bu medyanın ortak noktası bu iş büyük bir toplumsal uzlaşıya gidiyor. Bir gelecek taahülü bile sunmadınız."