Google, yapay zekaya 1 milyar euro yatırım yapacak

Google, yapay zekaya 1 milyar euro yatırım yapacak

Google, Avrupa'daki yapay zeka iş büyümesini desteklemek amacıyla Finlandiya'daki veri merkezine 1 milyar euro yatırım yapmayı planlıyor.

Alphabet'e bağlı Google, Avrupa'daki yapay zeka (AI) iş büyümesini desteklemek amacıyla Finlandiya'daki veri merkezi kampüsünün genişletilmesine 1 milyar euro daha yatırım yapacağını duyurdu.

Son yıllarda, birçok veri merkezi İskandinav ülkelerine konumlandırıldı çünkü bölgenin serin iklimi, vergi indirimleri ve yenilenebilir enerjinin bolluğu avantaj sağlıyor.

Finlandiya'nın İskandinav komşuları İsveç ve Norveç, son zamanlarda bu tesislere ev sahipliği yapma konusunda daha cazip hale geldi.

google-kisa-video-arama.jpg

Ayrıca, bazı endüstri uzmanları İskandinav ülkelerinin yenilenebilir enerjilerini, yeşil çelik gibi daha yüksek katma değerli ürünler için kullanmaları gerektiğini savunuyor.

Analistler, yapay zeka kullanımındaki hızlı artış nedeniyle veri merkezlerinin enerji tüketiminin önemli ölçüde artacağını öngörüyor.

Google, yatırım kararının bir nedeni olarak Finlandiya'daki Hamina veri merkezinin zaten %97 oranında karbonsuz enerji kullanması örneğini gösterdi.