Göründüğü gibi masum değil. Gıda takviyesi alanlar dikkat

Göründüğü gibi masum değil. Gıda takviyesi alanlar dikkat

Bilinçsizce kullanılan ve merdiven altı olarak tabir edilen ürünler, sağlığı ciddi anlamda tehdit ediyor. Uzmanlar, özellikle ruhsatsız ürünlerin ölümcül sonuçlara yol açabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Coşkun Usta, ilaçlı tedaviye ek olarak hekimler tarafından önerilen takviye gıdalara ilginin son 20 yılda yüzde 3'ten yüzde 30'a çıktığını belirtti. Bu durumun merdiven altı üreticilerin ilgisini çektiğini söyleyen Prof. Dr. Usta, ruhsatsız ürünlerin tehlikeli olabileceğini vurguladı. "Ciddi suistimaller var. Zararlı, toksik maddeler içerebiliyorlar. Bu nedenle besin kaynaklı ölümler bile yaşanabiliyor" dedi.

h2gmrl5oa0i-g3ntlh4ojq.webp

TAKVİYE GIDALARA İLGİ BÜYÜK ORANDA ARTTI

AÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Coşkun Usta, Türkiye genelinde binlerce kişinin ilaç gibi takviye gıda kullandığını belirtti. Özellikle sporcular, ileri yaştaki vatandaşlar ve vegan beslenenler tarafından tercih edilen bu ürünlerin ilaç olmadığını, fakat hekimler tarafından tedavi sürecinin bir parçası olarak önerildiği için ilaç gibi algılandığını ifade etti.

İLAÇ PROSEDÜRÜNDEN KAPSAMLI ŞEKİLDE GEÇMİYOR

Prof. Dr. Usta, takviye gıdaların ilaçlar gibi kapsamlı testlerden geçmediğini ve toksik durumlarının bilinmediğini söyledi. "B12 vitamini alıp ambalajlayarak satıyorlar. Bu molekülün vücut tarafından emilip emilmediğini bile test etmiyorlar. Dolayısıyla ilaçların geçtiği prosedürlerden geçmiyorlar" dedi. Bazı durumlarda bu takviyelerin gerekli olabileceğini de ekledi.

ljacdsniduasgymxhz0img.webp

DİKKAT! MERDİVEN ALTI ÜRETİM ÖLDÜREBİLİR

Prof. Dr. Usta, Tarım ve Orman Bakanlığı veya Sağlık Bakanlığı'ndan onay alarak üretilen takviye gıdaların yanı sıra, merdiven altı üretimin yaygınlaştığını belirtti. ABD'de yapılan bir denetimden örnek vererek, yüzlerce firmanın kapatıldığını ve sadece dört firmanın tüm kriterleri karşıladığını söyledi. "Yanlış üretilen takviye gıdalar, mikroplarla aynı yerde üretildiğinde veya başka toksik maddelerle temas ettiğinde, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir" diye ekledi.

TÜRKİYE’DE 12 BİN GIDA TAKVİYESİ BULUNUYOR

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası'na göre, dünya genelinde en büyük pazar olan ABD'de takviye gıda pazarı 4 milyar doları bulurken, İtalya'da 2,5 milyar dolara ulaştı. Türkiye'de ise yaklaşık 12 bin onaylı gıda takviyesi bulunuyor. Sendika, bu ürünlerin bitkisel olarak düşünüldüğünü ancak içinde kimyasal maddeler bulunabileceğini belirtti.

zekhergzbewaxiiocuw-eq.webp

KONTROL SAĞLIK BAKANLIĞI TARAFINDAN YAPILMALI

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, takviye gıdaların marketlerde ve akaryakıt istasyonlarında bile satılabildiğine dikkat çekti. "Pandemi sürecinde bu ürünlere talep üç kat arttı. Eczacılarımız bu tür gıdaları daha bilinçli tavsiye ediyor. Bu büyük piyasanın kontrolü Sağlık Bakanlığı tarafından yapılmalı" dedi.