Dr. Kaman, genel olarak excimer lazer, fakik iol ve şeffaf lens cerrahisi gibi yöntemlerle kişinin gözlük ihtiyacının giderilebileceğini söyledi.
Liv Hospital Ankara Göz Hastalıkları Bölümü'nden Op. Dr. Kaman, refraktif cerrahinin, gözlük veya kontakt lens gibi araçlara ihtiyaç duyan kişileri bu gereçlerden kurtarmak için yapılan cerrahi işlemler olduğunu açıkladı. Excimer lazer, fakik iol ve şeffaf lens cerrahisi yöntemlerinin genel olarak kişinin gözlük ihtiyacını çözebileceğini ifade eden Dr. Kaman, excimer lazer tedavisinin halk arasında 'lazerle göz çizme' olarak bilindiğini ve bu tedavinin 18 yaş üstü, son bir yılda numara artışı olmayan ve göz yapısı uygun olan miyop, astigmat ve hipermetrop hastalarda uygulandığını belirtti.
Dr. Kaman, excimer lazer tedavisinin yüzeysel cerrahi ve kesili cerrahi olarak iki şekilde uygulanabildiğini açıkladı. Yüzeysel cerrahi yöntemleri PRK ve No-Touch olarak bilinirken, kesili cerrahi yöntemleri Lasik ve Smile olarak ikiye ayrılır. Yüzeysel cerrahi, korneası ince olan kişilerde tercih edilirken, kesili cerrahi yöntemlerinin avantajı erken dönemde rehabilitasyon sağlaması ve erken net görüş kalitesi sunması.
Dr. Kaman, fakik iol tedavisinin özellikle yüksek miyop ve astigmatı olan, lazer tedavisine uygun olmayan hastalar için uygun olduğunu belirtti. Bu yöntemde, kişinin kendi lensinin önüne küçük bir lens yerleştirilir ve işlem lokal veya genel anestezi ile yaklaşık beş dakika sürer.
Şeffaf lens cerrahisi hakkında bilgi veren Dr. Kaman, bu yöntemin genellikle hipermetrop hastalarda ve 40 yaş üstü presbiyopi kaynaklı yakın görme bozukluklarında kullanıldığını söyledi. Bu işlemde, kişinin kendi göz merceği çıkarılarak yerine kişiye özel bir lens yerleştirilir ve bu lens kalıcıdır, zaman içinde tekrar bir kırma kusuru oluşmaz. Dr. Kaman, bir enstrümana bağlı kalmadan özgürce bir görüş için hekiminizin size önereceği bir alternatifin mutlaka bulunacağını belirtti.