Gümüşhane'deki baraj ve göletlere 246 bin sazan yavrusu salındı

Gümüşhane'deki baraj ve göletlere 246 bin sazan yavrusu salındı

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 'Su Kaynaklarını Balıklandırma Projesi' kapsamında, Gümüşhane'deki baraj ve göletlere 246 bin sazan yavrusu salındı.

Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen "Su Kaynaklarını Balıklandırma Projesi" kapsamında Gümüşhane'deki çeşitli baraj ve göletlere 246 bin sazan yavrusu salındı.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Torul ve Kürtün baraj gölleri ile Şiran ilçesine bağlı Yukarı Kulaca, Ceviz, Bahçeli, Telme, Yeşilbük, Beydere ve Kırıntı göletlerinin yanı sıra Köse ilçesindeki Kabaktepe ve Yuvacık göletlerine de sazan yavrusu bırakıldığını açıkladı.

Açıklamada, İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Mesut Kıraç'ın değerlendirmelerine yer verildi. Kıraç, proje kapsamında il genelinde bugüne kadar 23 gölet ve baraj gölüne yaklaşık 1 milyon 370 bin sazan yavrusu bırakıldığını vurguladı. Sazan balığı yavrularının, bulundukları sulardaki besin durumuna göre 2 yıl içinde avlanacak seviyeye ulaşabileceğini belirten Kıraç, balıklandırma çalışmasının amacını şu şekilde açıkladı:

Sulama amacıyla kullanılan baraj ve göletlerdeki balıklandırma ile sportif balıkçılığı teşvik etmek ve balık tüketimini artırmayı hedefliyoruz. Sürdürülebilirlik açısından, sportif olta balıkçılarının belirlenen kurallara uyarak avlanmaları büyük önem taşımaktadır. Doğal ortamlarına bırakılan yavru sazan balıklarının 40 santimetreye ulaşıncaya kadar amatör ve ticari balıkçılar tarafından avlanmaması ve en az bir üreme şansı tanınması, sürdürülebilir balıkçılık için kritik öneme sahiptir.

Kıraç, balık popülasyonunu artırmak için çalışmaların sürdüğünü belirterek, "Mevcut göl ve göletlerde ekonomik değeri olan sazan balığı gibi türlerle balıklandırma çalışmalarına devam edeceğiz." şeklinde konuştu.