Günboyu Gazetesi'nin bugünkü manşeti

Günboyu Gazetesi'nin bugünkü manşeti

Günboyu Gazetesi'nin bugünkü manşeti

07-02-24-01gun-page-0001-001.jpg

DEPREM SONRASINDA SORUMSUZLUK ZİNCİRİ

İYİ Parti, 6 Şubat depreminin yıl dönümü dolayısıyla hazırladığı raporda, felaketin ardından hükümetin arama-kurtarma, sağlık, altyapı ve barınma konularında gösterdiği ihmalleri detaylı bir şekilde ortaya koydu.

Türkiye, 6 Şubat 2023'te büyük bir felaketle sarsıldı. İYİ Parti Toplumsal Politikalar Başkanı ve Tekirdağ Milletvekili Selcan Hamşioğlu ile bir grup, deprem sonrası hükümetin ihmallerini raporladı. Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde merkez üssü olan depremler, 10 çevre ile birlikte Lübnan, Kıbrıs, Irak, İsrail, Ürdün, Mısır ve İran'da da hissedildi. Resmi verilere göre, 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde 53 bin 537 kişi hayatını kaybetti, 107 bin 213 kişi yaralandı. Deprem sonrası açıklanan rakamlara göre ise 130 bin kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi. Afet sırasında en çok ihtiyaç duyulan sağlık kuruluşları da enkaza döndü. 42 hastane yıkıldı ve 63'ü doktor olmak üzere 448 sağlık çalışanı hayatını kaybetti.

Elektrik kesintileri, birçok hastanede tıbbi cihazların çalışmamasına ve dolayısıyla yoğun bakım hastaları da dahil olmak üzere can kaybının artmasına yol açtı. Enkaz kaldırma işlemleri sırasında acele edilmesi ve arama-kurtarma faaliyetlerinin tamamlanmasının beklemeden başlanması, özellikle kayıp depremzedelerle ilgili cevaplanamayan ve kamu vicdanını sarsan soruların temelini oluşturdu. Enkazda gerekli delillere ulaşma imkanı kalmadığı için, kayıplara ulaşılmasını sağlayacak birçok mekanizma sağlıklı bir şekilde işletilemedi.

Depremin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen gerçek ölü sayısı ve kayıpların akıbeti belirsizliğini koruyor. Deprem sonrası kaybolan kişilerin çoğundan DNA incelemesi için örnek alındığı ancak hala kayıp yakınlarının DNA örneği alınması için açılmasını beklediği çok sayıda kimliksiz mezar bulunuyor. Adli Tıp Uzmanları Derneği'nin tahminlerine göre, cenazelerin yüzde 10'u kimlik tespiti yapılmadan gömüldü. En son Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı'nın açıklamalarına rağmen, henüz kendisinden haber alınamayan kişilerin ölmüş kabul edileceği belirtildi.

Deprem, 2 milyondan fazla kişinin barınma sorunu yaşamasına ve en az 5 milyon kişinin bölgeyi terk etmesine neden oldu. Uluslararası Çalışma Örgütü raporlarına göre, 658 bin kişi geçim ve çalışma olanaklarını tamamen kaybetti. Depremin ekonomik zararı, 1999 Marmara Depremi'nin 6 katını aştı. Türkiye, depremin ardından üç ay süreyle olağanüstü hal ilan etti ve uluslararası yardım çağrısında bulundu. Bununla birlikte, arama-kurtarma çalışmaları sırasında birçok aksaklık yaşandı ve depremin etkileri hala hissedilmekte.

Gazetemizin birinci sayfasını okumak için tıklayınız...

İlgili Haberler